economie Premium Corner

SOMO: 2 miljoen euro subsidie om multinationals dwars te zitten

Door Fleuriëtte van de Velde - 30 maart 2015

De onthulling dat Shell een deal heeft gesloten met de fiscus over het belastingvrij uitkeren van dividend via Kanaaleiland Jersey was gebaseerd op onderzoek van SoMo. Deze Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen is een kleine non-profitorganisatie’ die kritisch staat tegenover multinationals. Volgens het jaarverslag kreeg SoMO in 2017 in totaal ruim 2,8 miljoen euro subsidie van de Nederlandse overheid. Lees dit artikel uit 2015 van Fleuriëtte van de Velde over SoMo.

 

Twee miljoen euro krijgt onderzoeks­instituut SOMO jaarlijks van het Rijk om tegenwicht te bieden aan ‘schadelijke praktijken van multinationals’. De vraag: waarom moet dit met belastinggeld?

Nederland is een belastingparadijs dat overheden in arme landen benadeelt. Farmaceutische bedrijven laten patiënten in ontwikkelingslanden na deelname aan ­medicijnonderzoek vaak aan hun lot over.

En: doordat bedrijven als IKEA in Nederland weinig tot geen belasting hoeven te betalen, betalen burgers en ‘eerlijke’ bedrijven extra veel. Het zijn zo maar wat opvattingen en bevindingen van SOMO, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen. Het is een kleine, relatief onbekende non-profit ‘kennis- en netwerkorganisatie’ die geen hoge pet op heeft van wereldwijd opererende bedrijven.

Sinds 1973 stelt SOMO, voortgekomen uit vredesbewegingen als Shalom en de radicaal-linkse organisatie X min Y, zich ten doel om multinationals ‘en de gevolgen van hun beleid voor mens en milieu wereldwijd’ kritisch te volgen.

Brievenbusfirma’s

Door onderzoek naar bedrijven en branches wil het in Amsterdam gevestigde SOMO maatschappelijke organisaties (zoals vakbonden en milieuclubs) wereldwijd in staat stellen ‘een tegenwicht te bieden aan schadelijke strategieën en praktijken van multinationale ondernemingen’.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.