economie

Te koop: een bijzonder appartement in Leiden

Door Zeping Oerlemans - 19 maart 2015

Elke week bespreekt Elsevier een koophuis. Dit keer het appartement van Hans en Annemiek Mackaaij in Leiden, dat door de 5 meter hoge plafonds gigantisch oogt.

Net buiten de Leidse binnenstad staat het bijzondere appartementencomplex Hugo de Groot Staete, dat tot 2004 dienstdeed als rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Sindsdien zijn er 51 appartementen in gebouwd, maar in de brede gangen en klassieke bogen is het verleden nog te herkennen.
Hans (60) en Annemiek (59) Mackaaij kochten in 2008 een van de grotere appartementen. Ze vielen voor de sfeer. Hans Mackaaij: ‘Het lijkt sprekend op een hotel in Oost-Berlijn, waar we altijd al wilden wonen.’

Het appartement grenst aan een nette, gemeenschappelijke binnentuin. De entree is via het souterrain, waar twee slaapkamers en de badkamer zijn. De grootste slaapkamer heeft twee op maat gemaakte kasten.

Een wenteltrap leidt naar de woonkamer erboven. Die is met ruim 40 vierkante meter al niet klein, maar door de 5 meter hoge plafonds oogt de ruimte gigantisch. De versierde steunbalken geven de kamer  sfeer, en door de hoge ramen is het er licht. ‘Een nieuw huis zoeken is lastig,’ lacht Hans Mackaaij. ‘Die hoge plafonds zijn verslavend.’

De entresol van ruim 30 vierkante meter achter in de woonkamer breekt de grote ruimte en zorgt ervoor dat het appartement gezellig is. Onder de entresol is een moderne, open eetkeuken gemaakt van waaruit zicht is op de woonkamer.

Het stel zette het appartement in mei 2011 te koop voor 539.000 euro. De huidige vraagprijs is 498.000 euro. Een nieuwe eigenaar moet ook rekening houden met flinke servicekosten: 343 euro per maand. Daarvoor is wel het onderhoud geregeld, en krijgen bewoners een ondergrondse parkeerplaats en een berging.

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.