economie

Te koop: een herenhuis met industriële kenmerken

Door Emile Hollman - 16 maart 2015

Elke week bespreekt Elsevier een koophuis. Dit keer het herenhuis van de familie Thijssen, die zelf het huis van de buren hebben gekocht.

Ralf (37) en Claire (38) Thijssen gaan met hun drie kinderen verhuizen. Niet omdat de plek waar ze nu wonen hun niet aanstaat. Integendeel: ze houden van de Goltziusstraat, pal tegen het centrum van Venlo.

In de jaren twintig is in de straat een blok herenhuizen neergezet. Voor wie er oog voor heeft: op de hoeken van dat blok staan torentjes op de daken, die de buurt beslist allure geven.

Plezier

Het huis op nummer 8 kijkt uit op het monumentale Goltziushuis, een kunstencentrum dat net als de straat is vernoemd naar de zestiende-eeuwse humanist Hubert Goltzius, neef van de schilder Hendrick Goltzius. Dat uitzicht houdt het gezin: het gaat één deur verder wonen.

‘Je kunt maar één keer het huis van je buren kopen,’ grijnst Ralf Thijssen. Dat huis is nóg ruimer en de tuin is dieper. Dat neemt niet weg dat ze in hun huidige huis tien jaar lang met veel plezier hebben gewoond.

Binnen heeft het pand industriële kenmerken. Denk aan vijftig tinten grijs, en een strakke combinatie van staal, glas en steen – in de woonkamer liggen enorme plavuizen.

Slaapkamer

Die look and feel passen goed in dit heerlijke huis uit 1927. De kinderen hebben alle drie een eigen kamer op de tweede verdieping, waar het echtpaar onlangs heeft geïnvesteerd in nieuwe dakkapellen en een tweede badkamer. Daardoor is er op de eerste verdieping plaats voor een bijzonder ruime slaapkamer van 40 vierkante meter, met een royale inloopkast én een balkon.

In 2005 kochten de Thijssens het huis voor 370.000 euro, nu staat het te koop voor 485.000 euro. Een stevige prijs, maar ze hebben geen haast: bij de buren wordt nog volop verbouwd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.