economie

Te koop: jarenzeventighuis in de polder, omringd door water

Door Nic Vrieselaar - 26 maart 2015

Het huis in het Noord-Hollandse Grootschermer onderscheidt zich door de hoge plafonds en het weidse uitzicht op een natuurgebied.

In het Noord-Hollandse dorp Grootschermer, aan de rand van de Eilandspolder – een beschermd natuurgebied op een kwartier rijden onder Alkmaar – staat dit huis uit de jaren zeventig, dat er door het hout in klassieke kleuren eerder uitziet als een huis van honderd jaar ouder.

Alda (70) en Reinier (74) Rozeboom kochten het zeventien jaar geleden voor omgerekend 310.000 euro. Ze vielen voor de locatie van het huis pal aan het water en het uitzicht op de polder. De sloot voor en naast huis is een van de vele die het natuurgebied doorkruisen, het water aan de andere kant van de dijk is de ringvaart. Reinier: ‘Die leidt naar Alkmaar iets verderop, en Amsterdam in het zuiden.’

De meest bijzondere kamer van het huis is dan ook de tweede woonkamer, die door de vele ramen en glazen deuren een weids uitzicht biedt op het water om huis en de rest van de Eilandspolder. Erboven zit een slaapkamer met hetzelfde fraaie uitzicht.

Alda: ‘Dat deel van het huis gebruiken we twee weken per maand als bed and breakfast.’ Het echtpaar brengt veel tijd door in de grotere eet- en woon­kamer aan de andere kant van huis. Die doet met zijn marmeren vloer statig aan, maar de open haard geeft een knusse sfeer.

In de woonkamer vallen verder de hoge plafonds op. Vanaf de verdieping erboven, de vide, kun je naar beneden kijken. Boven zijn ook twee slaapkamers en een tweede badkamer.

Het stel zette het huis vorige lente te koop voor 850.000 euro, maar inmiddels is de vraagprijs verlaagd naar 710.000 euro. ‘Vanwege onze leeftijd hebben we een bungalow op het oog in Baarn, dichter bij de kinderen en kleinkinderen.’

Elsevier nummer 14, 4 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.