economie

Varoufakis heeft spijt van ‘decadente’ fotoshoot

Door Shari Deira - 15 maart 2015

De Griekse minister van Financiën Gianis Varoufakis heeft spijt van de fotoshoot die is gepubliceerd in het Franse tijdschrift Paris Match. Varoufakis en zijn vrouw werden gefotografeerd in hun appartement in een van de duurste wijken van Athene.

‘Ik vraag mij af: bevalt deze esthetica mij? Nee. En ik heb er spijt van. Wij beiden hebben er spijt van,’ zei Varoufakis zondag op de Griekse televisie.

Problemen

Op de foto’s is te zien hoe Varoufakis en zijn vrouw met een glas wijn toosten en genieten op hun terras, met de Akropolis op de achtergrond. Ook is er een foto van Varoufakis die piano speelt, en van de minister met zijn vrouw op schoot. Grieken waren verbaasd over het feit dat hun minister uren de tijd had genomen voor de fotosessie, terwijl het land kampt met grote problemen.

Dimitris Papadimoulis, de Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, riep Varoufakis dan ook op zich minder te laten fotograferen, terwijl het Zuid-Europese land met zoveel schulden kampt. ‘Deze tijden vergen serieuze oplossingen en meetbare resultaten.’

Twitter

Ook op sociale media waren er boze reacties op de ‘glamoureuze’ fotosessie. ‘Ik heb mijn Facebook timeline nog nooit zo boos gezien,’ twitterdeWall Street Journal-journalist Martina Stevis. Al snel gingen er op Twitter en Facebook bewerkingen rond van de fotosessie. In Griekenland was de hashtag #litosvios, wat ‘het spaarzame leven’ betekent, al snel trending topic.

Intussen heeft de Griekse boulevardpers uitgerekend hoe vaak Varoufakis zich de afgelopen dertig dagen heeft laten interviewen: meer dan veertig keer. Vooral op televisie was de minister van Financiën vaak aan het woord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.