economie

Varoufakis: het komt wel goed met de Griekse schuldendeal

Door Elif Isitman - 14 maart 2015

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis is optimistisch dat Athene uiterlijk 20 april tot een overeenkomst komt met de Europese geldschieters. De Griekse regering is volgens hem daarvoor bereid een aantal verkiezingsbeloften op te schorten.

Dit verklaarde Varoufakis zaterdag in de Italiaanse badplaats Como. Om tot een akkoord te komen, is de Griekse regering bereid in te leveren op zijn verkiezingsbeloftes.

Athene moet voor 20 maart een tweede termijn van 842 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), een van de crediteurs, terugbetalen. Als Griekenland betaalt, dan heeft het land aan zijn terugbetalingsverplichting van 1.5 miljard euro aan het IMF voor de maand maart voldaan.

Prachtig oord

De optimistische uitspraak van Varoufakis komt twee dagen nadat de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zich uitliet over een mogelijke Grexit. Varoufakis wilde deze uitspraak verder niet van commentaar voorzien. ‘Ik weiger Schäuble vanuit zo’n prachtig oord te beantwoorden,’ zei Varoufakis vanuit de Italiaanse toeristenstad.

Duitsland en Griekenland botsten deze week meerdere malen met elkaar. Vrijdag bleek dan ook dat een meerderheid van de Duitsers vindt dat Griekenland uit de eurozone moet verdwijnen.

Schäuble zei donderdag tegenover de Oostenrijkse televisie dat op dit moment ‘de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt alleen bij Griekenland ligt. Omdat we niet zo precies weten wat de verantwoordelijken in Griekenland doen, kunnen we een Griekse uittreding niet uitsluiten,’ luidden de woorden van de minister.

Taskforce

Vrijdag kwamen de Griekse premier Alexis Tsipras en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker tot een overeenkomst over de opzet van een Griekse taskforce voor de EU. Deze groep zou nauw contact moeten onderhouden met de Europese Taskforce voor Griekenland om ervoor te zorgen dat de gevraagde hervormingen naar wens worden doorgevoerd in Griekenland.

De EU Taskforce voor Griekenland is in het leven geroepen om het land te helpen de EU-gelden goed te verdelen en technische hervormingen door te voeren. Ook Tsipras toonde zich optimistisch: ‘Ik ben ervan overtuigd dat we een oplossing vinden, omdat het in het belang van zowel Griekenland als de EU is. Ik geloof niet in een Grieks probleem: het is een Europees probleem.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.