economie

5 redenen waarom Griekenland nu écht bijna uit de euro is

Door Michiel Dijkstra - 21 april 2015

Het rommelt in Athene. Sinds zijn aantreden in januari worstelt de nieuwe regering onder leiding van premier Alexis Tsipras om afspraken op papier te zetten en na te komen. De geluiden klinken steeds sterker dat de Grieken nu echt aan het einde van hun rit zijn in de eurozone. Dit zijn vijf redenen waarom.

  1. Europese beleidsmakers gaan er inmiddels vanuit dat een Grexit het meest voor de hand liggende scenario is. De Wall Street Journal citeerde afgelopen weekend een anonieme Europese functionaris die zei dat er de afgelopen maanden ‘niets, maar dan ook letterlijk niets’ is bereikt met de nieuwe Griekse regering.
  2. Griekenland hoeft in Europa niet meer op sympathie te rekenen. Portugal, Ierland en Spanje, die zelf de afgelopen jaren ook flink in de problemen kwamen, hebben hun financiën opgeschoond. In de Oost-Europese eurolanden – de Baltische staten, Slowakije en Slovenië – wordt minachtend naar Europa’s grootste schuldenaar gekeken: die landen hebben ook geld geleend, terwijl de levensstandaard er lager ligt dan in Griekenland. De Sloveense minister van Financiën Dušan Mramor zei vorige week: ‘Griekenland betaalt evenveel rente als Slovenië. De Griekse staatsschuld is dus net zo houdbaar als de Sloveense.’
  3. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis werkt meer aan zijn mediaprofiel dan aan het oplossen van de crisis. Sinds het debacle met de foto’s in de Franse glossy Paris Match lijkt het wat rustiger geworden met de Griekse econoom, maar nog altijd rijgt hij media-optredens aaneen. Van het weekend zat hij in een economenpanel van de invloedrijke Amerikaanse denktank Brookings Institution.
  4. Nog zorgwekkender: Varoufakis had vorig weekeinde in New York een ontmoeting met Lee Buchheit, wereldwijd de voornaamste juridisch expert op het gebied van faillissementen van landen. Vermoedelijk wil Varoufakis met hem ervoor zorgen dat Griekenland zijn schuld aan andere eurolanden niet geheel hoeft terug te betalen.
  5. Het geld in Griekenland is bijna op. De regering eiste gister van alle staatsbedrijven en lagere overheden dat ze het kasgeld overhevelden. Alleen zo kan het land zijn rekeningen blijven betalen. Burgemeesters en oppositiepartijen zijn woedend over de maatregel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.