economie

Brullende mannen-CEO’s kunnen nog wat leren van Herna Verhagen

Door Ron Kosterman - 14 april 2015

Economieredacteur Ron Kosterman constateert dat de enige Nederlandse vrouwelijke CEO bij een beursfonds puik presteert.

Bij de afscheidsbijeenkomt van CEO Jan Hommen bij ING, 0p 23 september 2013, viel ze op. Hommen had een symposium laten organiseren over de toekomst van ondernemend Nederland. Herna Verhagen, CEO van PostNL, was daar, zo is dat in de top, een van de zeer weinige vrouwen.

Tijdens een paneldiscussie kreeg ze de lachers op haar hand. Ze sneerde niet over het vrouwenquotum – daar hoor je haar niet over. Ze had het over de snel groeiende webhandel waarop haar pakjes bezorgende bedrijf vol inzette.

Of de heren in de zaal wisten wat dat was, webhandel? Dat was, zei ze, waar hun echtgenotes altijd hun creditcards voor nodig hadden.

Housemuziek

Herna Verhagen – rijzige gestalte en een bos blonde krullen – valt vooral op met haar prestaties. Dat werd vorige week weer duidelijk, toen voormalig zusterbedrijf TNT Express bekendmaakte te worden overgenomen door het Amerikaanse Fedex.

De twee zaten tot in 2011 bij elkaar in het TNT-concern. Toen werden ze gesplitst. Post werd gezien als een blok aan het been van ‘pareltje’ expres.

Na de splitsing zakte het pareltje door slecht management weg, terwijl de suffe Tante Pos opbloeide, zeker nadat Verhagen in april 2012 CEO werd. Het bedrijf swingt weer. Krimpt de postmarkt? Nou en.

Op de etage in het Haagse hoofdkantoor waar de top zetelt, klinkt geregeld housemuziek. Die komt uit de installatie van de CEO. In de auto draait ze het ook; rijden voor de zaak doet ze meestal zelf.

Verhagen is geboren in Veghel en groeide er in de buurt op. Die Brabantse wortels hoor je.

Over fouten in de bezorging zei ze in 2013 in Elsevier: ‘Ben daar gewoon eerlijk over.’ Een backoffice is bij haar ‘achterkant van de organisatie’. Fijn, zo nuchter. Daar kunnen al die brullende mannen-CEO’s nog wat van leren.

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.