economie

Dijsselbloem: eurozone is klaar voor Grexit

Door Servaas van der Laan - 30 april 2015

Eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zegt dat de eurozone is voorbereid op een Grexit. ‘Nederland en de eurozone zijn voorbereid op eventualiteiten,’ zei de minister donderdag.

Heeft de eurozone een plan klaarliggen voor een Grieks vertrek uit de eurozone?

Toen Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem die vraag in februari kreeg, zei hij dat ‘de Grexit niet op tafel ligt’. Volgens Dijsselbloem is er maar één land dat de optie van een Grieks vertrek serieus bespreekt en dat is Groot-Brittannië. Bij winst van de verkiezingen zal de Britse premier David Cameron zijn eigen volk immers ook de vraag voorleggen of Groot-Brittannië niet beter uit de Europese Unie (EU) kan vertrekken.

Hardnekkig

Maar tussen februari en nu is er wel het een en ander gebeurd. De bepaald niet coöperatieve houding van de Grieken heeft voor veel weerstand gezorgd bij de andere landen in de eurozone. Daarnaast worden de signalen dat Griekenland echt niet meer te redden is voor de eurozone steeds hardnekkiger.

En dus stelde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt Dijsselbloem donderdag tijdens een debat over de komende Ecofin-ontmoeting in Brussel nog maar eens een keer de vraag: ‘Is Nederland voorbereid op een Grexit?’. Na drie omzeilende antwoorden zei Dijsselbloem uiteindelijk: ‘Ja, Nederland en de eurozone zijn voorbereid op alle eventualiteiten’.

Unicum

Daarmee nam de minister het woord ‘Grexit’ niet in de mond, maar uit het antwoord blijkt dat de afgelopen tijd in Brussel hard is gewerkt aan een exit-scenario voor de Grieken. Op zich is dat niet verwonderlijk. Het zou pas erg zijn als het exit-scenario níet was voorbereid.

Een Grexit zou een unicum betekenen in de geschiedenis van de Europese Unie. De EU is immers bedoeld als een onomkeerbaar project dat steeds verdere uitbreiding beoogt. Toch kent het verdrag van Lissabon één ontsnappingsclausule: volgens Artikel 50 kan een lidstaat zich op gronden van de eigen ‘grondrechtelijke eisen’ terugtrekken uit de EU.

Over wat er dan precies gebeurt, vliegen economisch analisten elkaar in de haren. Niemand heeft precies het antwoord. Maar een enorme schok op de financiële markten zal een Grexit vermoedelijk niet meer teweeg brengen. De meeste investeerders houden er stiekem al lang rekening mee dat Griekenland vroeg of laat de reset-knop gaat indrukken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.