economie

Dijsselbloem wil crowdfunding duwtje in rug geven

Door Nic Vrieselaar - 01 april 2015

Crowdfunding – waarbij heel veel geldschieters een klein beetje kunnen investeren in een bedrijf – is in Nederland nog klein, maar groeit hard. De PvdA-Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil die groei stimuleren.

Crowdfunding wordt vooral geassocieerd met hightechgadgets zoals smartwatches die dankzij inzamelingsacties op websites zoals kickstarter.com als consumentenproduct op de markt kunnen worden gebracht. Er wordt echter ook steeds meer geld geïnvesteerd via crowdfunding. In ruil voor aandelen, of rente. Zo staken duizenden geldschieters in 2014 bij elkaar ruim 51 miljoen euro in Nederlandse bedrijven, berekende adviesbureau Douw&Koren.

Duwtje

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil dat nu een duwtje in de rug geven. In een brief aan de Tweede Kamer noemt hij crowdfunding ‘een waardevolle toevoeging aan de mogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) om financiering te verkrijgen’.

Datzelfde mkb krijgt in Nederland nog vaak de deur gewezen als ze aankloppen bij een bank voor een lening. In 2014 kregen ze volgens een rapport van de Europese Commissie in 39 procent van de keren nul op het rekest, meer dan in elk ander land van de Europese Unie.

Handig

Voor bedrijven blijkt crowdfunding dus een handige manier om de rigide banken te omzeilen, terwijl het voor particulieren met spaargeld een kans is om te ontsnappen aan de lage spaarrentes.

In tegenstelling tot ‘gewoon’ investeren, waarbij één aantal geldschieters heel veel investeren, kunnen door crowdfundingplatformen zoals Geldvoorelkaar, Leapfunder en Symbid heel veel geldschieters een klein beetje investeren. Een paar tientjes, of een paar duizend euro.

Prikkels

De platformen bemiddelen tussen vraag en aanbod. En daar wringt de schoen: het is voor de platformen nog lastig geld te verdienen, door het provisieverbod. Dat moet voorkomen dat een financieel adviseur klanten richting producten stuurt waarvoor hij de hoogste provisie krijgt. Maar bij crowdfunding is dat geen issue: financiële prikkels om bezoekers van de website richting een bepaald project te sturen hebben de platformen niet. Het is in het belang van het platform om  zoveel mogelijk goede projecten aan te bieden.

Minister Dijsselbloem bepleit daarom een uitzondering op het provisieverbod, zodat crowdfundingplatformen een ‘duurzaam verdienmodel’ kunnen ontwikkelen. Het moet voor crowdfunders straks ook mogelijk worden om méér te investeren. Nu mogen geldschieters per platform nog maar een maximaal bedrag uitlenen. Dat moet er af, vindt Dijsselbloem.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.