economie

Doen de Grieken nu toch water bij de wijn?

Door Tom Reijner - 30 april 2015

De weinig coöperatieve houding van de Grieken leidde de afgelopen tijd tot oplopende irritatie bij de andere EU-landen, maar nu lijkt de sfeer rond het overleg te zijn verbeterd. Een akkoord over de broodnodige hervormingen zou aanstaande zijn.

De linkse regering is bereid tot de grootste concessies tot dusver op het gebied van hervormingen, in ruil voor een flink steunpakket (7,2 miljard euro) van Brussel, schrijft persbureau Reuters.

Schatkist

Die financiële injectie is hard nodig, want er zit nog maar heel weinig geld in de Griekse schatkist. Volgens het Amerikaanse Bloomberg zijn de gesprekken tussen de eurogroep dusdanig opgevoerd dat er op zondag 3 mei een principeakkoord ligt. Een week later moet er een definitieve handtekening staan onder het akkoord.

Toch biedt dit alles allerminst zekerheid of de crisis daarmee is opgelost. Athene is een onbetrouwbare overlegpartner gebleken, die zich niet aan beloftes houdt.

En het land drijft de kwestie graag op de spits. Maandag trok premier Alexis Tsipras in een tv-interview flink van leer tegen de Europese onderhandelaars. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en ECB-president Mario Draghi kregen een veeg uit de pan: zij zijn ‘onbetrouwbaar‘ en ik voel mij ‘oneerlijk’ behandeld, sprak Tsipras.

Hoon

Daarbij kwam nog dat de verhouding met de Europese geldschieters verder verslechterde. Niet voor niets is de Griekse minister Yanis Varoufakis geslachtofferd: zijn rol in de onderhandelingen is ingeperkt.

Die stap kwam vlak na kritiek op de minister vanwege zijn optreden bij EU-topoverleg in Riga: hij zou zich niet goed hebben voorbereid. Naar verluidt stond Varoufakis volledig geïsoleerd en kreeg hij de hoon over zich heen van zijn collega’s.

Investeerders en beursanalisten lijken er in elk geval geen vertrouwen meer in te hebben dat het allemaal nog goed komt. Een meerderheid van hen verwacht een Grieks vertrek (Grexit) uit de eurozone, is af te leiden uit een Bloomberg-peiling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.