economie

Druk op Griekenland wordt verder opgevoerd: ga hervormen!

Door Tom Reijner - 23 april 2015

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat de Griekse premier Alexis Tsipras op het hart drukken om nu eens vaart te zetten achter de broodnodige hervormingen in zijn land. Die zijn cruciaal, wil Athene een nieuw steunpakket (7,2 miljard euro) in de wacht slepen.

Merkel zal Tsipras naar verwachting de waarheid zeggen, vlak voor de top over de vluchtelingencrisis, donderdag. Een dag later komen de ministers van Financiën van de eurozone bij elkaar in de Letse hoofdstad Riga, om daar de voortgang – of juist het gebrek daaraan – in de onderhandelingen tussen Athene en Brussel te bespreken.

Schatkist

Volgens hoge EU-functionarissen komt de Duitse bondskanselier met de boodschap dat zij de Grieken voor de eurozone wil behouden, maar daar staat dan wel tegenover dat Tsipras’ regering zijn beloftes moet nakomen en de overheid financieel gezond moet maken. Vooruitgang is absoluut niet voldoende, zegt ook EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Euro).

Het water staat de Grieken nu echt tot aan de lippen, bleek eerder deze week. De schatkist lijkt nu echt leeg te zijn. Het land is een steunpakket in het vooruitzicht gesteld van 7,2 miljard euro, maar in ruil daarvoor moet het dan flink bezuinigen en hervormen. Maar de Zuid-Europeanen lijken zich aan geen enkele deadline te houden.

Vooruitgang?

Intussen denkt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) – en tevens eurogroepvoorzitter – dat de eurolanden en Griekenland er wel uit zullen komen. Hij ‘proeft een grote urgentie’ bij de Grieken om tot overeenstemming te komen over de hervormingen. Maar er zal dan wel een tandje moeten worden bijgezet, aldus Dijsselbloem tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De parlementariërs zijn op hun beurt een stuk somberder gestemd. Waar zit de vooruitgang precies, vroeg Wouter Koolmees (D66) zich af. Volgens CDA’er Pieter Omtzigt dreigen de Grieken vooral, in plaats van dat zij ‘gezond economisch beleid’ voeren. Ook de fractie van regeringspartij PvdA zegt niet onder de indruk te zijn van de inspanningen die tot dusver door Griekenland zijn geleverd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.