economie

Duitsland krijgt geld toe als het geld leent

Door Michiel Dijkstra - 13 april 2015

Een belangrijke psychologische grens is in zicht. De Duitse overheid krijgt bijna geld toe als ze leent voor een periode van tien jaar. De rente op tienjarige Duitse staatsobligaties is de afgelopen maanden gestaag gedaald van 0,8 procent in november tot 0,15 procent toe.

De lage rentes zijn een gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank. De ECB koopt elke maand voor 60 miljard euro aan schuldpapier op om de rente te verlagen en zo de inflatie op te stuwen.

Privilege

Bijgevolg is dat de meer kredietwaardige eurolanden zowat gratis lenen. Bij kortere looptijden krijgt Duitsland al geld toe. Wie een Duitse staatsobligatie met een looptijd van vijf jaar koopt, moet jaarlijks 0,13 procent betalen voor het privilege aan Duitsland te mogen uitlenen.

Nederland zit er niet ver achter. Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar leveren de bezitter geen rente meer op. Op obligaties met een looptijd van tien jaar is de rente nog 0,3 procent.

Begrotingstekorten dalen in Europa aanzienlijk doordat overheden zo weinig rente over hun schulden hoeven te betalen. Maar spaarders en pensionado’s zijn de klos: zij worden nauwelijks meer beloond voor hun spaarzaamheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.