economie

ECB-directeur Draghi waarschuwt voor gevolgen van ‘Grexit’

Door Tom Reijner - 19 april 2015

De Europese Unie is momenteel beter bestand tegen een escalatie van de economische crisis in Griekenland dan enkele jaren geleden, maar de daadwerkelijke gevolgen zijn moeilijk in te schatten.

‘We zijn beter gewapend dan in 2010, 2011 en 2012,’ zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, zaterdag in Washington over de mogelijke consequenties van de Griekse crisis voor de rest van de eurozone.

‘We hebben nu meer instrumenten voorhanden. Die zijn eigenlijk voor andere doelen, maar kunnen ook in tijden van crisis worden ingezet. Als de crisis doorzet, komen we echter op onbekend terrein. Het is te vroeg om daarover te speculeren,’ aldus de bankdirecteur.

Kredietverleners

Draghi benadrukte dat de Griekse regering keer op keer belooft haar verplichtingen na te zullen komen. Hij riep de Grieken daarom op de gesprekken met de kredietverleners over de aanpak van de economie zo snel mogelijk voort te zetten.

Een akkoord met de eurolanden moet ervoor zorgen dat Griekenland weer op noodleningen kan rekenen. De ECB-directeur nam in Washington deel aan de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds.

Agenda

De aanhoudende problemen rond Griekenland stonden daarbij niet expliciet op de agenda, maar wierpen wel een schaduw over de bijeenkomsten. Zo waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew dat een nieuwe Griekse crisis, door alle onzekerheid die dan ontstaat, wereldwijd gevolgen kan hebben voor de economische groei.

In de Amerikaanse hoofdstad Washington was de afgelopen dagen ook de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis aanwezig. Hij had een gesprek van twaalf minuten met de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens Varoufakis zou Obama hem hebben gezegd dat alle partijen zich flexibel moeten opstellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.