economie

Een huis is nu net zo duur als in 2003

Door Jean Dohmen - 21 april 2015

Het herstel op de huizenmarkt zet voorlopig door. Bestaande koophuizen waren in maart gemiddeld 2,7 procent duurder dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer huizen verkocht

Eerder werd al bekend dat vorige maand 13.393 huizen zijn verkocht, een derde meer dan een jaar eerder. Het hele eerste kwartaal van 2015 deed het in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar goed.

Vraagprijzen dalen nog steeds. De kloof tussen vraag- en verkoopprijzen wordt wel kleiner. Een van de vele problemen op de huizenmarkt was dat verkopers onrealistisch hoge prijzen vroegen voor hun huizen.

Prijsniveau

De problemen op de huizenmarkt begonnen in de zomer van 2008. In vergelijking met toen zijn huizen ruim 18 procent goedkoper. Het huidige prijsniveau is volgens het CBS vergelijkbaar met dat uit 2003.

In Noord-Holland en Utrecht stijgen prijzen het hardst. Dat is volgens het CBS vooral te danken aan de ontwikkelingen in de steden Amsterdam en Utrecht. In de hoofdstad waren kopers 10 procent duurder uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.