economie

Elseviers top-100: wat zijn de beste beleggingsfondsen?

Door Remko Nods - 30 april 2015

Duurzame fondsen, gezondheidszorg en biotechnologie. Dat zijn begin 2015 de favoriete actuele thema’s van particuliere beleggers.

Goede marketing is voor aanbieders van beleggingsfondsen minstens zo belangrijk als goede prestaties. Tijdig inspelen op nieuwe behoeften van particuliere beleggers is zelfs essentieel om te overleven in de jungle waar circa 15.000 verschillende Europese fondsen de aandacht van beleggers proberen te vangen.

Wie te laat een nieuwe trend ontdekt, staat al snel op een niet te overbruggen achterstand op concurrenten die er op tijd bij waren.

In een zo kort mogelijke tijd genoeg beheerd vermogen binnenhalen – dat is doorslaggevend voor de overlevingskans van een nieuw fonds.

Een vermogen van minimaal enkele honderden miljoenen euro’s is noodzakelijk om de beheerskosten te kunnen drukken, liefst tot onder het Europese gemiddelde van 1,05 procent van het beheerde vermogen. Lukt dat niet, dan verdwijnt een fonds roemloos van de markt.

ING en Robeco speelden tijdig in op het beleggingsthema gezondheidszorg. Beide hebben een fonds met de focus op dit thema in de top-10 staan, mede dankzij uitstekende beleggingsresultaten over de laatste 36 maanden.

Voorliefde

De bank ASN scoort goed met het aandelenfonds dat zich richt op bedrijven met duurzaamheid als speerpunt. De beheerders van het ASN Duurzaam Aandelenfonds bewijzen dat duurzaam beleggen niet ten koste hoeft te gaan van het rendement.

De voorliefde van beleggers voor biotechnologiefondsen hebben de Nederlandse fondsaanbieders duidelijk te laat gesignaleerd. Niet zo verrassend, want de meeste vooraanstaande biotechnologiefondsen staan niet in Europa, maar op de Amerikaanse beurs Nasdaq genoteerd.

Het biotechfonds van Franklin Templeton Investments staat al geruime tijd op de eerste plaats van Elseviers top-100, dankzij de exceptioneel hoge beleggingsresultaten over de afgelopen drie en vijf jaar. Dit fonds is echter in juli 2014 gesloten voor nieuwe ­beleggers.

Het biotechfonds van het Franse fondsenhuis Pictet is een alternatief. Onervaren beleggers moeten wel beseffen dat de biotechnologiesector niet alleen een spectaculaire winst, maar ook een aanzienlijke financiële strop kan opleveren. Een technologische doorbraak kan beleggers enor­me vermogenswinsten bezorgen.

Maar is de koers van een fonds snel opgelopen door hooggespannen verwachtingen en komt er geen doorbraak, dan loopt de lucht er snel weer uit.

Kansrijk

De hype rond biotechnologiebedrijven heeft de hele Nasdaq-index omhoog­getrokken. Vandaar dat de Nasdaq-tracker zelfs in de top-10 verkeert. Beleggers die moeite hebben om het kansrijkste biotechfonds te vinden, kunnen ook gewoon de tracker op de Nasdaq kopen om mee te profiteren van de hype – zolang die duurt.

Het zal weinig beleggers verrassen dat aandelenfondsen de ranglijst domineren. Het monetaire beleid van de centrale banken, gericht op het drukken van het rendement op obligaties, dwingt beleggers om hun geld in risicovollere aandelenfondsen te stoppen.

Dat doen ze massaal, zo blijkt uit de forse koersstijgingen in het eerste kwartaal van dit jaar. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot waarschuwden onlangs dat het monetaire beleid zeepbellen op de aandelenmarkten kan veroorzaken.

Elsevier nummer 18, 2 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.