economie

Expertgroep: regels kinderalimentatie niet aangepast

Door Jean Dohmen - 17 april 2015

De regels voor het berekenen van kinderalimentatie worden voorlopig niet aangepast. Dat heeft de landelijke expertgroep alimentatienormen, die de regels vaststelt, vrijdag besloten.

Er is onduidelijkheid ontstaan over de alimentatieplicht van vaders voor kinderen die bij hun ex-partner wonen. Rechtbanken in Den Haag en Noord-Holland leggen nieuwe regels die ongunstig uitpakken voor moeders naast zich neer.

Ouderkop

Het probleem staat in de aandacht nu alleenstaande ouders met een lager inkomen sinds 1 januari recht hebben op een extra toeslag van 3.050 euro per jaar, de zogeheten alleenstaande ouderkop op het kindgebonden budget.

De landelijke expertgroep vindt dat dit geld afgetrokken moet worden van het bedrag dat nodig is voor het levensonderhoud van kinderen. Het gevolg daarvan is dat gescheiden vaders minder of soms helemaal geen alimentatie voor hun kinderen hoeven te betalen.

De rechtbanken in Den Haag en Noord-Holland vinden dit geval niet fair. De expertgroep vindt het ‘gelet op die geluiden’ logisch dat de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege, van het land, zich over de kwestie buigt, zo maakte zij vrijdagmiddag bekend.

Tot die tijd wil de expertgroep de regels niet veranderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.