economie

Gelukkig was er nog een man in de zaal: over vrouwen en ICT

Door Fleuriëtte van de Velde - 03 april 2015

Fleuriëtte van de Velde, economieredacteur van Elsevier, heeft ondanks alles goede hoop dat het met vrouwen en ICT nog best goedkomt

Wat gebeurt er als in een zaal vol vrouwen de techniek het laat afweten? Niets, zo bleek onlangs in Amsterdam tijdens de ­TedxWomen Start­up Awards (een evenement waarin tien vrouwelijke ondernemers strijden om een duwtje in de rug voor hun beginnende bedrijf).

Door een haperende verbinding tussen laptop en beamer konden de ruim honderdvijftig aanwezigen de powerpointpresentatie van de eerste kandidaat niet meer zien. Enkele lange, ongemakkelijke ogenblikken volgden.

Hulpeloos keek een van de vrouwen van de organisatie op het podium om zich heen. Gelukkig was er nog een man in de zaal. De geluidstechnicus wist het euvel te verhelpen.

Vertaalslag

Vrouwen en technologie – zal het ooit wat worden? Start-ups worden vooral opgericht door mannen. Dat komt mede doordat technologie bij start-ups vaak een belangrijke rol speelt. En daarvan moeten vrouwen, jarenlange campagnes ten spijt, nog steeds weinig hebben.

Mannen zijn in bètastudies en de ICT oververtegenwoordigd. Zorgwekkend, zou je denken, want straks is kennis van technologie voor bijna elke baan onontbeerlijk.

Maar er is hoop. Want het gaat niet alleen om het bedenken van een technologisch idee en kijken wie het wil kopen. Het kan ook andersom: je signaleert een probleem, en bedenkt daar een oplossing voor. Voor de uitwerking huur je een ICT’er in.

Mannetje

En laat vrouwen in customer development zoals dat heet, nu heel goed zijn. Bij deze start-ups was dat duidelijk te zien. Een van de finalisten heeft zulke lange wachtlijsten voor haar huiswerk- en bijlesinstituut Didactique, dat ze een onlineplatform wil bouwen waar docenten, ouders en studenten elkaar kunnen vinden.

Zo bezien is het dus niet zo’n ramp als je je beamer niet zelf kunt aansluiten. Zolang je daarvoor maar ‘een mannetje’ hebt.

Elsevier nummer 15, 11 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.