economie

Geruchten de kop ingedrukt: Varoufakis mag blijven

Door Elif Isitman - 27 april 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in het team dat namens de Grieken onderhandelt met de Europese geldschieters. Minister van Financiën Yanis Varoufakis kan opgelucht ademhalen.

Het besluit volgt op kritiek op het optreden van Varoufakis in de Letse hoofdstad Riga vorige week. Zaterdag ontstonden er  geruchten dat na de stortvloed van kritiek een mogelijk vertrek van Varoufakis op de loer lag.

Slecht voorbereid

Varoufakis zou zich slecht hebben voorbereid op de onderhandelingen met zijn ambtsgenoten uit de andere achttien eurolanden tijdens het overleg in Riga vorige week. Hij behoudt vooralsnog de steun van zijn premier, maar zijn plek in het onderhandelingsteam wordt nu wel ingenomen door de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Euclid Tsakalotos, die overigens uit Rotterdam komt. Die zal het Griekse onderhandelingsteam vanaf nu gaan leiden.

De bodem van de Griekse schatkist is nu echt in zicht. Mocht Tsipras geen geld meer krijgen van de crediteuren, dan kan Griekenland eind mei niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Duidelijk

Griekenland werd vrijdag door onder meer voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem gesommeerd om nu echt aan de slag te gaan en vaart achter de onderhandelingen te zetten. De boodschap van de andere eurolanden was luid en duidelijk: geen hervormingen, geen geld.

Er ligt nu nog ongeveer 7 miljard euro klaar voor Griekenland, mits het land nu met concrete en werkbare hervormingen komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.