economie

Geruchten over vertrek minister Varoufakis

Door Shari Deira - 26 april 2015

In Griekenland is er steeds meer kritiek op minister Yanis Varoufakis en gaan geruchten dat hij zijn functie moet neerleggen. Varoufakis zou ‘elke geloofwaardigheid’ hebben verloren.

De 54-jarige bewindsman zou zich slecht hebben voorbereid op de bijeenkomst van ministers van Financiën van de eurozone, de afgelopen dagen in de Letse hoofdstad Riga.

Gokker

Het is niet de eerste keer dat Varoufakis op die manier zou zijn opgevallen bij zijn collega’s, schrijft het Griekse weekblad To Vima. In Riga zou Varoufakis volledig geïsoleerd zijn geraakt. ‘Wij weten niet of de minister-president (Alexis Tsipras) hem zal “opofferen” in de hoop het land te redden.’

Andere Griekse media citeren bewindslieden die Varoufakis een gokker en een amateur noemen.

Varoufakis heeft via Twitter gereageerd op de geruchten, met een quote van Franklin D. Roosevelt uit 1936. ‘Een quote dicht bij mijn hart (en realiteit) deze dagen.’

Varoufakis heeft al vaker onder vuur gelegen. De Griekse boulevardpers berekende hoe vaak de minister zich sinds zijn aantreden heeft laten interviewen. Dat was liefst veertig keer in dertig dagen.

Ook was er kritiek op de minister van Financiën nadat hij zich samen met zijn vrouw had laten fotograferen voor tijdschrift Paris Match. Varoufakis bood uiteindelijk zijn excuses aan voor de ‘decadente’ fotoshoot.

Noodscenario

Het is belangrijk voor Griekenland om overeenstemming te bereiken met ministers van Financiën van de eurozone over hervormingen. Minister en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei zaterdag dat de eurogroep niet werkt aan een plan B of noodscenario voor Griekenland.

Dijsselbloem gaf toe dat ‘enkele’ ministers tijdens het overleg hun zorgen hebben geuit over het gebrek aan voortgang en de houding aan Griekse zijde bij de onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun

Toch zijn de woorden ‘exit of Grexit’ niet gevallen, zegt Dijsselbloem. Het was de bedoeling dat de ministers van Financiën dit weekend akkoord zouden gaan met een lijst van hervormingen voor Griekenland, en een nieuwe tranche noodhulp (7 miljard euro). Maar er zou nog geen lijst zijn, en een akkoord al helemaal niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.