economie

Goed nieuws: eindelijk wat meer concurrentie op hypotheekmarkt

Door Nic Vrieselaar - 20 april 2015

De Canadese investeerder Maple Financial Group gaat via adviesketens De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek de Nederlandse hypotheekmarkt op. Daarmee komt er eindelijk weer een beetje extra concurrentie op de dichtgetimmerde Nederlandse bankenmarkt.

De hypotheekrentes mogen in Nederland dan historisch laag zijn, in de ons omringende landen zijn ze nóg lager. Zo vragen Duitse, Franse en Belgische banken voor een lening al gauw een procentpunt minder.

Markt

De oorzaak? In die landen brengen kopers bij een hypotheekaanvraag meer eigen geld mee – en nemen dus een relatief kleinere hypotheek dan Nederlanders – maar vooral de hoeveelheid banken, en de concurrentie tussen hen onderling, is er veel groter.

In Nederland zijn nog maar een handjevol hypotheekverstrekkers over. Dat was voor de kredietcrisis anders. Toen konden ook Nederlandse huizenkopers kiezen uit allerlei hypotheekverstrekkers. Zo’n 10 procent van de markt was in handen van bijvoorbeeld Argenta uit België of GMAC uit Amerika en op de rest van de markt werd gevochten door tal van Nederlandse aanbieders.

Staatssteun

Maar toen de huizenprijzen in het najaar van 2008 instortten, vertrokken de meeste buitenlandse aanbieders. De Nederlandse banken en verzekeraars die overbleven, moesten – met uitzondering van Rabobank – overeind worden gehouden met miljarden euro’s staatssteun en mochten van de Europese mededingingsautoriteiten daarom niet meer concurreren om te voorkomen dat ze met belastinggeld commerciële partijen uit de markt zouden drukken

Inmiddels mogen ze weer concurreren, maar doen dat slechts mondjesmaat. Sterker nog: veel behoefte de grootste te zijn in hypotheken lijken de traditionele banken niet meer te hebben.

Vervelend

Vervelend voor huizenkopers en –bezitters die ondanks de lage rentes duurder uit zijn dan in een gezonde markt waarin banken elkaar scherp houden. Het is de Vereniging Eigen Huis al jaren een doorn in het oog, en ook de Autoriteit Consument & Markt waarschuwde al meerdere malen voor het gebrek aan concurrentie op de Nederlandse markt.

Zo bezien is de toetreding van het Canadese Maple tot de Nederlandse markt een welkome aanvulling op de wat saaie Nederlandse hypotheekwereld.

De kleine speler wil zich via zijn Duitse dochter Maple Bank vooral richten op het veilige deel van de Nederlandse hypotheken: die met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.