economie

‘Griekenland bereidt zich voor op afwijzing van geldschieters’

Door Elif Isitman - 03 april 2015

Als de Europese crediteuren de Grieken niet tegemoetkomen met meer geld, wil de Griekse regering de banken nationaliseren en de munteenheid de drachme herintroduceren. Het land zou hiermee zijn schulden willen afbetalen.

Dit zeggen bronnen tegen de Britse krant The Telegraph. Daarnaast zouden de Grieken ervoor kunnen kiezen om een betaling die zij volgende week aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verschuldigd zijn, te annuleren om zo hun ambtenarensalarissen te kunnen uitkeren. ‘We hebben een linkse regering, dus als we moeten kiezen tussen een verzuim aan het IMF of een verzuim aan ons eigen volk is de keuze snel gemaakt,’ zou een bron tegen de krant hebben gezegd.

Meer geld

Mochten de onderhandelingen met de geldschieters van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF echt op niets uitlopen, dan hebben de Grieken nu een noodplan voor ogen. Dit plan zou inhouden dat de banken worden gesloten en genationaliseerd, dat de Grieken obligaties zullen uitvaardigen in een ‘nieuwe munteenheid’. Dit zou mogelijk een herintroducering van de drachme kunnen betekenen.

Athene probeert meer geld los te krijgen van de Europese geldschieters. Donderdag leverde Griekenland bijvoorbeeld een lijst met nieuwe hervormingen in die ‘specifieker’ zou zijn dan de vorige. De geldschieters zijn tevreden over de vooruitgang die Griekenland tot nu toe heeft geboekt, maar het is nog niet genoeg voor een akkoord.

De Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis zei donderdag echter wel dat zijn regering optimistisch is over het steunakkoord van Europa. Volgens hem kan er mogelijk volgende week al een akkoord worden bereikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.