economie

Griekenland: Geen hervormingen, geen geld

Door Elif Isitman - 24 april 2015

Het lijkt erop alsof minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nu toch echt definitief klaar is met de halfslachtige houding van Griekenland ten opzichte van hervormingen. De voorzitter van de eurogroep voerde vrijdag de druk op het land flink op.

Geen lijst met hervormingen, geen geld. Zo luidde de unanieme boodschap van de geldschieters tijdens een bijeenkomst in de Letse hoofdstad Riga, meldt persbureau Reuters. Dijsselbloem zou een verzoek om vervroegde financiële hulp in ruil voor gedeeltelijke hervormingen keihard hebben afgewezen.

Niet langer beschikbaar

Dijsselbloem meldde de Grieken ook dat het steunpakket van 7.2 miljard euro, waar de Grieken op uit zijn, na juni niet langer beschikbaar is. Daarnaast gaf hij aan dat de crediteuren niet langer bereid zijn te praten over financiële steun op de lange termijn als Griekenland nu niet heel snel met een sluitend akkoord komt over de hervormingen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel drukte de Griekse premier Alexis Tsipras donderdag al op het hart om vaart te zetten achter de broodnodige hervormingen in zijn land.

Na afloop van de vergadering van de eurogroep, de ministers van Financiën, van de eurozone zei Dijsselbloem dat er ‘teveel tijd verloren is gegaan’ en dat er nog maar weinig tijd is. Volgens hem is het nu wel duidelijk dat de onderhandelingen ‘significant meer voortgang’ moeten gaan boeken. De eurogroep sloot in februari een deal over de verlenging van het leningenprogramma voor Griekenland tot eind juni.

Intussen zou Griekenland met de experts van de crediteurs van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werken aan een hervormingslijst zodat de Europese financiële steun aan het noodlijdende land verder verlengd kon worden.

Het was de bedoeling hier tijdens dit overleg een besluit over te nemen. Er is echter te weinig gebeurd, waardoor het een ‘pittige discussie’ was, aldus Dijsselbloem.

Vermoeiend

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis schrijft vrijdag in zijn weblog dat Griekenland bereid is enkele concessies te doen, onder meer door de invoer van privatiseringen en een onafhankelijke belastingcommissie.

Tegelijkertijd weigert hij nog altijd de pensioenen en ambtenarensalarissen in zijn land te verlagen. De Sloveense minister van Financiën sprak voor de meerderheid van de andere aanwezigen toen hij tijdens de vergadering zei ‘moe te worden’ van ‘de Griekse sage’. Hij benadrukte dat de einddatum van de schuldendeal toch echt in juni ligt en dat Griekenland zich aan die deadline moet houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.