economie

‘Griekenland levert nieuwe lijst met hervormingen in’

Door Shari Deira - 02 april 2015

Griekenland zou een nieuwe lijst met hervormingen hebben ingeleverd bij de Europese geldschieters. Het Zuid-Europese land hoopt dat het document van 26-pagina’s genoeg is om geld te krijgen.

Een bron van het Griekse ministerie van Financiën zegt dat Griekenland een nieuw document heeft aangeleverd dat ‘specifieker’ is dan het vorige. Het document is in handen van The Financial Times.

Akkoord

Vooral hervormingen op het gebied van pensioenen en arbeid lagen gevoelig tijdens het opstellen van de lijst. Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zouden tevreden zijn over de vooruitgang die Griekenland nu heeft geboekt, maar het is nog onvoldoende voor een akkoord.

In het document zou onder meer duidelijk staan dat Griekenland zichzelf ziet als wezenlijk onderdeel van de eurozone, en dat het land geen enkele intentie heeft om uit de Europese Unie of de euro te stappen.

Griekenland is onder meer van plan om belastingfraude aan te pakken en de belasting op luxe goederen te verhogen. Maar het document bevat ook voorstellen om bepaalde uitgaven te verhogen. Zo wil het land ook de extra vergoeding voor gepensioneerden opnieuw invoeren en het minimumloon stapsgewijs verhogen.

Spoed

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel maanden de Griekse regering dinsdag nog tot spoed. ‘Hoe eerder de Grieken voorstellen doen, hoe eerder we een overeenkomst kunnen sluiten,’ zei Merkel na afloop van een gezamenlijke kabinetsvergadering.

Volgens Hollande is er al ‘te veel’ tijd verloren wat betreft Griekenland. Als Griekenland niet binnen enkele weken financiële steun krijgt, komt het land in grote problemen.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei eind vorige maand nog dat hij voorzichtig tevreden is over de financiële situatie van Griekenland. Als de plannen van Griekenland iets voorstellen, kan de eurogroep ‘het licht op groen’ zetten wat betreft het uitbetalen van de laatste restanten van de eerder toegezegde leningen.

Als Griekenland het geld niet krijgt, zou de schatkist van het noodlijdende land op 20 april leeg zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.