economie

Griekenland ontkent voorbereiding op wanbetaling en faillissement

Door Elif Isitman - 13 april 2015

De Griekse regering treft geen voorbereidingen op een mogelijke wanbetaling op de schulden van het land. Ook zou het land zich niet voorbereiden op een faillissement.

Dit zei een woordvoerder van de Grieken maandagavond, als reactie op berichtgeving in de Britse krant The Financial Times. Die krant berichtte eerder op de dag dat Griekenland zich voorbereidt op een faillissement.

Tactiek

Volgens het bericht zou Griekenland een tactiek aanhouden en slechts pretenderen de schulden te willen afbetalen, om op die manier zo voordelig mogelijke voorwaarden te krijgen van de crediteuren.

De Griekse regering zou volgende maand willen afzien van een afbetaling van 2.5 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), als er eind deze maand geen akkoord komt met de andere eurolanden. Het akkoord is nodig om de uitbetaling van noodkredieten aan Griekenland te hervatten. Zonder nieuwe leningen raakt het Griekse geld zeer snel op.

‘Wij bereiden ons niet voor op wanbetaling op onze schulden en dat geldt ook voor de geldschieters,’ verklaarde een woordvoerder van de Griekse regering van premier Alexis Tsipras. De onderhandelingen zouden volgens de verklaring ‘voorspoedig’ verlopen.

Definitief op

Eerder op maandag zei de vicepresident van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis tegen persbureau Reuters dat de Griekse hervormingen niet snel genoeg gaan, en dat er weinig tijd is voordat het geld van Griekenland definitief op is.

De eurolanden proberen nu al maanden tot een akkoord te komen over de verdere aanpak van de financiële problemen van Griekenland. Welke gevolgen een eventuele wanbetaling op Griekse schulden exact zou hebben is niet te voorspellen.

Wel lijkt het vrijwel zeker dat de Europese Centrale Bank (ECB) in dat geval de noodsteun voor Griekse banken zou stoppen, waardoor ze failliet zouden gaan. Om te voorkomen dat al het geld dan het land uitstroomt, zouden de grenzen voor Grieks kapitaal moeten worden gesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.