economie

Grote bedrijven vrezen chantage met domeinextensie .sucks

Door Michiel Dijkstra - 10 april 2015

Websites kunnen vanaf juni ook eindigen met de domeinextensie .sucks. Maar grote bedrijven vrezen chantage en willen de extensie blokkeren.

Er is verzet tegen de domeinextensie .sucks. Vanaf juni kan iedereen een website openen die eindigt op .sucks. Een ideale manier om grieven te uiten over een bepaalde politicus, beroemdheid of bedrijf, stelt het Canadese bedrijf Vox Populi Registry, dat de websites met de domeinextensie .sucks uitgeeft – this sucks betekent zo veel als ‘dit is waardeloos’.

Chantage

Het is de vraag of het allemaal wel doorgaat. Grote bedrijven zijn woedend over de mogelijke uitgifte van .sucks- websites. Een adviescomité van bedrijven als Microsoft en eBay noemde de praktijken van Vox Populi ‘ongeoorloofd’ en ‘roofzuchtige uitbuiting.’ De vrees is dat de domeinextensie vooral wordt gebruikt om grote bedrijven mee te chanteren.

Het prijsbeleid van Vox Populi zal aan die conclusie hebben bijgedragen. Bedrijven en beroemdheden mogen nu al .sucks-websites vastleggen met hun eigen naam of die van hun eigen producten erin, tijdens de zogeheten sunrise period. Dat kost 2.499 dollar per website (2.350 euro). Particulieren betalen vanaf juni nog maar een tientje.

Legaal?

Het ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de internationale organisatie die gaat over domeinnamen, vroeg naar aanleiding van de ophef aan Amerikaanse en Canadese toezichthouders of de handelspraktijken van Vox Populi wel legaal zijn.

Als dat niet het geval is, kan de uitgifte van .sucks-websites nog tegen worden gehouden.

Wanneer de toezichthouders met een antwoord komen is niet bekend, maar in zijn brief waarschuwt het ICANN wel dat ze maar beter snel kunnen zijn: eind mei is de sunrise period afgelopen en kan iedereen .sucks-websites gaan vastleggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.