economie

Herstel op huizenmarkt: ‘Steeds meer huizen boven water’

Door Tom Reijner - 30 april 2015

De huizenmarkt lijkt steeds meer in beweging te komen. Goed nieuws voor 165.000 Nederlandse huiseigenaren: hun huizen staan niet langer ‘onder water’.

Dat maakt het voor een grote groep eigenaren weer mogelijk om van woning te wisselen, staat in een rapport van het Economisch Bureau van de Rabobank.

Trendbreuk

Dat deze huizen niet langer ‘onder water’ staan, betekent dat de hypotheekschuld niet meer hoger is dan de waarde van het huis. Pieter van Dalen van de Rabobank ziet een ‘duidelijke trendbreuk’.

Sinds het begin van de financiële en economische crisis is het aantal huishoudens met een huis ‘onder water’ alleen maar gestegen. Tot vorig jaar, toen het tij langzaam maar zeker keerde.

Nu hebben nog zo’n 900.000 huishoudens een hogere hypotheekschuld dan dat hun huis waard is. Dat komt neer op een kwart van het totaal aantal huishoudens, schrijft Rabobank in een donderdag gepubliceerd rapport. Een jaar geleden ging het nog om zo’n 1,1 miljoen huizen

Aflossing

Waar is deze ontwikkeling aan te danken? Volgens de bank is de daling een gevolg van het stijgen van de huizenprijzen. Ook telde de bank vorig jaar een recordaantal extra aflossingen op hypotheken. ‘Alleen al bij de Rabobank was dat vorig jaar 4 miljard euro.’ Dat had ook te maken met het feit dat het vorig jaar mogelijk was om belastingvrij 100.000 euro te schenken.

Een aantal mensen die dat geld kregen, hebben dat massaal ingezet voor de aflossing van het huis, schrijft het AD. In een rapport van ING Nederland met scenario’s voor de huizenmarkt in de periode 2015-2025 bleek ook dat de huizenmarkt zich herstelt.

Maar dat gebeurt lang niet overal. De regionale verschillen zijn groot en huizenkopers zijn onzeker. De huizenprijzen zullen de komende tien jaar slechts matig stijgen – gemiddeld slechts 2 procent per jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.