economie

Het grote succes van PostNL-topvrouw Herna Verhagen

Door Ron Kosterman - 08 april 2015

Terwijl voormalig en rammelend zusterbedrijf TNT Express wordt opgeslokt door een grote Amerikaan, bloeit PostNL onder CEO Herna Verhagen helemaal op. Het bedrijf manifesteert zich onder haar leiding swingend op de door de internethandel groeiende pakjesmarkt.

Herna Verhagen is geboren in het Brabantse dorp Veghel. En dat merk je: aan haar tongval, aan haar no nonsense houding. In Veghel wordt aangepakt – ‘wij kunnen doorduwen’ zeggen ze daar zelf. Onder meer twee van de allergrootste familiebedrijven (Jumbo en Sligro) komen er vandaan.

Pareltje

Verhagen is de uitermate succesvolle CEO van PostNL. De overname van TNT Express door het Amerikaanse pakkettenbedrijf Fedex levert haar onderneming 642 miljoen euro op.

PostNL en TNT Express hoorden tot in 2011 bij elkaar, in het TNT-concern. Onder druk van activistische beleggers werd dat concern gesplitst. Het postbedrijf, vonden ze, was een blok aan het been van het ‘pareltje’ waarvoor het expresbedrijf werd gehouden.

Verlies

Bij die splitsing kreeg PostNL een groot aandelenbelang in TNT Express mee. Met de verkoop van de laatste pluk aandelen aan Fedex zijn alle banden doorgesneden.

Na 2011 maakte het ‘pareltje’ vooral door slecht management alleen maar verlies. De ‘suffe’ Tante Pos daarentegen begon na het aantreden van Verhagen, april 2012, goed te draaien. Ondanks dat de postmarkt hard blijft krimpen, steeg de omzet in 2014 naar 4,25 miljard euro. De winst liep op naar 220 miljoen.

Housemuziek

De nuchtere Verhagen, liefhebster van housemuziek, krijgt veel voor elkaar. De vakbonden zijn rustig, de politiek eet uit haar hand, medewerkers zijn dol op haar en het bedrijf manifesteert zich swingend op de door de internethandel groeiende pakjesmarkt.

Ze werkt al vanaf 1993 voor het concern en is in alles een moderne CEO. Of ze haar 25-jarig jubileum haalt, moet worden bezien. Ongetwijfeld staat ze bij alle internationale headhunters hoog op de lijst met favorieten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.