economie

Hoe de EU gigant Google wil afstraffen om ‘machtsmisbruik’

Door Elif Isitman - 15 april 2015

De Europese Unie gaat de strijd aan met Google omdat het bedrijf zijn dominante positie op de Europese markt zou hebben misbruikt voor het eigen gewin. De Europese Commissie begint daarnaast een onderzoek naar Android, het besturingssysteem van Google voor smartphones en tablets.

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager maakte de ‘maatregelen’ van de EU tegen het internetbedrijf woensdag bekend. Wat is er aan de hand? Elsevier.nl zette vier vragen en antwoorden over de Europese jacht op Google op een rij.

Wat is precies het probleem?

Brussel verdenkt Google ervan dat het bedrijf zijn dominante positie op de Europese markt misbruikt. De internetzoekmachine van Google zou zijn eigen diensten bevoordelen in zoekresultaten, waardoor concurrenten er slechter afkwamen. Concurrenten van de internetdienst dienden in 2009 voor het eerst klachten in bij de Commissie. De concurrenten zijn onder meer Microsoft, Tripadvisor en Streetmap.

De klachten richtten zich vooral op vergelijkend winkelen. Vooral bij Google Shopping, een vergelijkingsdienst van Google zelf, zouden resultaten van Google-adverteerders veel prominenter zichtbaar worden getoond terwijl ze niet altijd even relevant zijn.

Er wordt echter al jaren geroepen dat concurrerende bedrijven benadeeld worden door de algoritmes van de Google-zoekmachine. Een extra facet van de Europese klacht tegen Google, is het Android-besturingssysteem, dat ook services van Google zou promoten.

Hoe kwam de EU tot dit besluit?

De Europese Commissie begon in 2010 een formeel onderzoek naar de aantijgingen tegen Google. Het bedrijf wordt nu ruim vijf jaar in de gaten gehouden. Brussel vindt dat ondernemingen met een uiterst groot marktaandeel, waar Google vanzelfsprekend onder valt, een ‘speciale verantwoordelijkheid’ hebben om de concurrentie en markt niet te verzieken.

Google bleek eerder bereid om enkele concessies te doen door concurrenten een prominentere positie in zoekresultaten aan te bieden, maar deze poging werd in 2014 als onvoldoende gekwalificeerd.

Wat vindt Google er van?

Google geeft aan het niet eens te zijn met de klachten van de Europese Commissie. In een statement liet het bedrijf weten het ‘krachtig oneens’ te zijn met de beschuldigingen. Volgens Google leidt succes tot aandacht en ligt het bedrijf nu onder een vergrootglas. Het bedrijf zegt het gesprek met de commissie aan te willen gaan.

In een interne memo noemt Google het besluit van de EU ‘teleurstellend nieuws’. Het bedrijf zegt tegelijkertijd  ook een sterke positie te hebben in deze zaak.

Wat gebeurt er nu?

De commissie stuurde Google een lijst met klachten en het concern krijgt nu tien weken de tijd om te reageren op de beschuldigingen. Daarna wordt een definitief besluit gevormd, en kan er eventueel overgegaan worden op het geven van een boete. De Europese stappen tegen Google gelden als de politiek meest beladen zaak van de Europese Unie tegen een Amerikaans concern.

‘De weg is open’ voor een oplossing, vindt eurocommissaris Vestager. Volgens haar kan Google ervoor kiezen vrijwillig zijn gedrag aan te passen en tot een schikking komen. Als de commissie later vaststelt dat Google de Europese regels heeft geschonden, dan kan het bedrijf rekenen op een boete die kan oplopen tot 10 procent van de omzet. In het geval van miljardenbedrijf Google, zou die boete de 6 miljard dollar kunnen overschrijden. Een eventuele boete zou waarschijnlijk hand in hand gaan met de eis dat Google zijn zoekresultaten aanpast.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.