economie

Illegale onderverhuur aan toeristen is niet altijd rendabel

Door Elif Isitman - 03 april 2015

Huurders die hun (sociale) huurwoning via websites als Airbnb onderverhuren aan toeristen, kunnen hoge claims verwachten. Een grote Amsterdamse vastgoedbeheerder eist het geld terug dat huurders hebben verdiend via toeristen.

Het gaat om Rappange Makelaardij uit Amsterdam, die 35 Airbnb-dossiers neer heeft gelegd bij een advocatenkantoor, schrijft De Telegraaf. Het bedrijf wil dat huurders bij misbruik van hun woning niet alleen hun huis uit worden gezet, maar wil ook het geld terug dat ze hebben verdiend via de onderverhuur aan toeristen. Het zou gaan om bedragen tussen de 30.000 en 80.000 euro.

Woonfraude

Op de website van Airbnb kunnen woningeigenaren of -huurders hun privéwoning verhuren aan toeristen. De site is actief in 192 landen wereldwijd. In Nederland gelden verschillende regels voor het verhuren van woningen via Airbnb. Het wordt per gemeente en per woningcorporatie bepaald in hoeverre het is toegestaan.

De meeste woningcorporaties staan de onderverhuur, wegens de reëele kans op overlast voor andere bewoners, echter niet toe. Het valt dan onder woonfraude, iets waar bijvoorbeeld illegale hennepteelt en illegale doorverhuur ook onder vallen. Huurders die zich aan dit soort misbruik schuldig maken riskeren uitzetting, en mogelijk dus ook een terugvordering van het verdiende geld.

Subsidies

De prijs van sociale huurwoningen wordt met subsidies kunstmatig laag gehouden dus het is vanzelfsprekend niet de bedoeling dat daar winst op wordt gemaakt, benadrukt een woordvoerder van woningcorporatie Ymere tegen Elsevier.nl. Het bedrijf heeft dan ook een keer al een ‘fikse boete’ opgelegd aan een huurder die zijn vrijesectorwoning op deze manier exploiteerde.

Huurders met een ‘kunstmatig lage huur’ kunnen veel verdienen door hun woning, die dus relatief weinig kost qua huur, aan toeristen aan te bieden. Daarnaast zorgen toeristen vaak voor overlast.

Dit is ook gelijk de manier waarop corporaties het vaakst gevallen van woonfraude met Airbnb op het spoor komen. Dit soort gevallen wordt vaak gemeld door omwonenden, die klagen over hinder door bijvoorbeeld luidruchtige en feestende toeristen en rolkoffertjes die gangpaden blokkeren. De cijfers over gevallen van woonfraude met websites als Airbnb zijn niet bekend, doordat het moeilijk controleerbaar is en Airbnb-fraude meestal worden gebundeld met andere gevallen van woonfraude.

Airbnb weigert gegevens van onderverhuur te verstrekken zolang het bedrijf daar niet door een rechter toe wordt gedwongen. De enige manier om toeristische onderhuur op dit moment te bespeuren is door de site van Airbnb af te struinen op zoek naar referenties en beoordelingen die gasten hebben achtergelaten.

Als de rechter de zaak van Rappange niet overtuigend genoeg vindt om het geld terug te eisen, wil het advocatenkantoor in kwestie Airbnb waarschijnlijk via de rechter dwingen hun gegevens te openbaren. Het eerste geval komt binnenkort voor de rechter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.