economie

Jasper Kool: ‘We hadden in no-time 75.000 euro bij elkaar’

Door Zeping Oerlemans - 09 april 2015

Wekelijks praat Elsevier met iemand over zijn of haar financiën. Deze week: de 25-jarige Jasper Kool, eigenaar van lunchroom Tosti van Josti in Den Haag.

Tijdens mijn opleiding aan de Hoge Hotelschool in Den Haag wist ik al dat ik een eigen zaak zou beginnen. Ik wilde aanvankelijk een hamburgertent, maar omdat die de afgelopen ­jaren al overal uit de grond schoten, werden het tosti’s.

‘Als startende horecaonder­nemer betaal je bij de bank fikse rentes, dus vroegen mijn partner Sam Holtus (29) en ik aan vrienden en familie om te investeren. Boven op ons spaargeld hadden we in no time 75.000 euro bij elkaar.

‘Sam en ik wilden mensen met een beperking van de zitbank halen en besloten “sociaal te ondernemen”. We hebben zes mensen in dienst met bijvoorbeeld autisme. Zij sloven zich onwijs uit. Dat zorgt voor een ultieme horeca-ervaring.

Verdienen

‘Elke maand keer ik mezelf 1.250 euro uit. Dat is niet veel, maar we zijn ook nog maar net begonnen. Ik kan er op dit moment van rondkomen, maar ik verwacht natuurlijk dat we op den duur meer gaan verdienen.

‘Ik ben zuinig als het gaat om dingen die nodig zijn, maar waaraan ik niet direct plezier beleef, zoals wasmiddel en tandpasta. Die koop ik vaak bij een groothandel. Het scheelt dat ik geen studieschuld heb: voordat ik aan de hotelschool begon, heb ik een paar jaar gewerkt. Tijdens mijn studie werkte ik elke week zo’n 16 uur.

Eten

‘Mijn grote passie is eten. Voordat ik Tosti van Josti begon, at ik elke twee weken buiten de deur. Mijn vriendin en ik gaven samen 80 tot 120 euro per keer uit. Inmiddels heb ik daar nog nauwelijks tijd voor. Toch hebben we laatst voor 100 euro heerlijk gegeten bij een Spaans restaurant.

‘Ook op kookspullen bezuinig ik niet. Laatst kocht ik een wokpan van 120 euro en een Japans mes van 280 euro. Ik geef elke maand zo’n 120 euro uit aan keukengerei. Wat ik overhou, spaar ik: mijn vriendin en ik willen graag een huis en een auto.

‘Ik maak me geen zorgen om de toekomst: we zijn sinds februari open en komen al personeel tekort. Ik verwacht dat Tosti van Josti over een paar jaar niet alleen in Den Haag te vinden is.’

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.