economie

Kabinet verwacht meevallers: lastenverlichting?

Door Shari Deira - 22 april 2015

Regeringspartijen VVD en PvdA zouden voor volgend jaar op grotere meevallers rekenen, en het is de bedoeling dat deze ten goede komen aan de burger. De grootste wens van de coalitie: de lasten op arbeid verlagen.

Het kabinet rekent achter de schermen op een grotere meevaller voor 2016 dan de 4,5 miljard euro die tot dusver werd genoemd, meldt Het Financieele Dagblad woensdag.

Begroting

De meevaller zou vooral worden gebruikt om de lasten te verlagen en de kiezer zo voor de Tweede Kamerverkiezingen gunstig te stemmen. De aantrekkende economie is aanleiding voor het optimisme over de begroting van volgend jaar.

Het Centraal Planbureau ging tot nu toe uit van een economische groei van 1,75 procent, waardoor het begrotingstekort zou uitkomen op 1,2 procent van het bruto binnenlands product (wat burgers en bedrijven samen in een jaar verdienen).

Dat is ver onder de 1,9 procent die het kabinet eerder voor ogen had en ruim binnen de 3-procentsnorm van Brussel. ING voorspelde dinsdag een economische groei van 2 procent, de sterkste groei sinds 2008. Het Internationaal Monetair Fonds is ook positief over de Nederlandse economie en verwacht een begrotingstekort van 0,5 procent in 2016.

Defensie

In Den Haag gaat nu het bedrag van 6 miljard euro rond. Maar hoe is het kabinet van plan zo’n eventuele meevaller in te zetten? Volgens de krant wil het kabinet het geld onder meer gebruik voor defensie- en veiligheidsuitgaven en is het een compensatie van de misgelopen gasbaten.

Ook zou het kabinet de lasten willen verlagen. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) zei maandag dat hij de gehate vermogensrendementsheffing wil aanpakken, om spaarders gunstiger te stemmen. Verder wil de coalitie de lasten op arbeid verlagen.

Fiscalisten en Kamerleden vrezen dat door de nieuwe maatregelen een grote hervorming van het belastingstelsel uitblijft.

Euro

De positieve geluiden over de economie komen onder meer doordat de binnenlandse bestedingen aantrekken. Bovendien wordt de export geholpen door de goedkope euro en ook de huizenmarkt trekt aan.

‘Bedrijven schroeven hun investeringen op en consumenten geven meer geld uit. Bovendien blijft ook de exportmotor krachtig draaien,’ oordeelden economen van ING. De Nederlandse export groeit dit jaar naar verwachting met 4,5 procent.

Behalve de goedkope euro, zorgen ook het economisch herstel in de eurozone en aanhoudende groei in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ervoor dat exporteurs meer afzetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.