economie

‘Mijn Saab 9-5 straalt verstand van zaken uit’

Door Ruud Deijkers - 30 april 2015

Richard Moret (44): ‘Die investering in mijn idee bleek de belangrijkste uit mijn ­leven.’

‘Elke week koop ik twee boeken. Een van mijn laatste aanwinsten gaat over de geschiedenis van de Noordzeekust. Daar ben ik een beetje onderdeel van: ik was consultant bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

‘Ik heb onderwijspsychologie gestudeerd, maar kon geen werk vinden in mijn vakgebied. Na een korte carrière als militair – daarover mag ik niets zeggen – belandde ik in het projectmanagement, onder meer voor de Rotterdamse haven.

‘In 2005 bedacht ik een bordspel om managers spelenderwijs inzicht te geven in problemen binnen hun organisatie. Ik investeerde 3.000 euro in een show­model en plastificeerde samen met mijn stiefvader en moeder de speelkaartjes met behulp van een strijkbout. Daarna vloog ik naar Londen om aan te kloppen bij alle grote banken en bedrijven om mijn spel te verkopen.

‘Die investering in mijn idee bleek de belangrijkste uit mijn ­leven. Nu heb ik een bedrijf met tien werknemers en heb ik het spel al honderden keren gespeeld met de top van bedrijven en ­ministeries.

Strandliefhebbers

‘Ik geef mezelf een winstuitkering als de zaken goed gaan. Veel geld laat ik in het bedrijf om ook in moeilijke tijden salarissen te kunnen betalen. Ik doe weinig grote aankopen. Het duurste was een overjas van 5.000 euro. Ik heb een Saab 9-5 uit 2009 waarmee ik zowel verstand van zaken als ­degelijkheid uitstraal.

‘De nettohypotheek op ons hoekhuis in het Haagse Statenkwartier bedraagt 1.800 euro per maand. Mijn partner runt er een bed and breakfast in. Hij verhuurt vier kamers, voor 50 tot 75 euro per nacht, vooral aan strandliefhebbers.

‘In de jaren negentig danste ik op hoog niveau. Ik deed mee aan internationale ballroomwedstrijden. Nu geef ik dansles voor een kleine, verwaarloosbare onkostenvergoeding.

‘Pakken zijn saai, ik heb alle kleuren grijs gehad. Daarom draag ik graag grote, kleurrijke horloges. Iedereen denkt dat mijn Kyboe duizenden euro’s waard is. Hij kostte slechts 150 euro.’

Elsevier nummer 19, 9 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.