economie

Nederland wacht mogelijk nieuwe EU-naheffing: hoe zit dat?

Door Anne Vader - 29 april 2015

Ook in 2012 ging het beter met de economie dan aanvankelijk gedacht. Daarom kan Nederland opnieuw rekenen op een naheffing van de Europese Unie.

De Nederlandse economie presteerde in 2012 beter dan verwacht, liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen weten. De verwachte krimp valt 0,7 procent lager uit. Het gevolg is dat Europa waarschijnlijk weer een forse rekening gaat sturen.

Met de kennis van nu verwachten de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) een nabetaling van 200 miljoen euro over 2011 en 2012, schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. De bijtelling heeft ook gevolgen voor de omvang van de economie in de afgelopen twee jaar. Maar hoe groot dat effect is, weet het CBS pas eind juni.

‘Onhoudbaar’

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt eist zo spoedig mogelijk uitleg van minister Dijsselbloem over een nieuwe Europese naheffing. ‘De vraag is waarom de Nederlandse statistieken telkens naar boven worden bijgesteld en die van andere landen niet,’ zegt hij.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt de herberekeningen en naheffingen ‘een chaotisch proces’. Volgens hem toont dit aan dat het kabinet de systematiek moet aanpassen. Ook de VVD vindt de naheffingen en correcties achteraf een onhoudbare situatie.

Uit nieuwe schattingen die het CBS vanmorgen publiceerde blijkt dat de Nederlandse economie in 2012 kromp met 1,1 procent. Aanvankelijk werd uitgegaan van een daling van 1,6 procent. Niet alleen het bruto binnenlands product, maar ook het bruto nationaal inkomen van Nederland viel hoger uit dan eerder geschat.

Vertrouwelijk

Eind vorig jaar ontstond ophef nadat Europa een rekening van 642 miljoen euro stuurde, omdat bleek dat de economische cijfers hoger waren dan eerder berekend. Dat komt door een nieuwe rekenmethode die Europa toepast.

Tot nu toe weigert het kabinet documenten vrij te geven over de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland eind vorig jaar overmaakte aan Brussel. De correspondentie moet vertrouwelijk blijven, vinden de ministers.

Omtzigt hekelt het feit dat de Tweede Kamer nog steeds wacht op informatie en verificatie van de berekening van de vorige naheffing. Die moet Dijsselbloem met spoed sturen, ook voor een nieuwe nabetaling, vindt hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.