economie

Noorse elektrische autorijder profiteert van Nederlandse subsidie

Door Nina Bogosavac - 07 april 2015

Duurzame auto’s waar Nederlandse subsidie op zit, verdwijnen naar het buitenland. Nederland ziet hierdoor weinig terug van de verstrekte subsidies om elektrisch rijden te stimuleren.

In 2014 is 12 procent van alle Nederlandse elektrische auto’s geëxporteerd, waarvan meer dan de helft nog geen jaar oud is, blijkt uit recente exportcijfers van het VWE (voertuiginformatie en –documentatie dienstverlener) die Het Financieele Dagblad heeft opgevraagd.

Voordelen

Het gaat om auto’s waar Nederlandse subsidie op zit ter bevordering van duurzaam rijden. Vooral Noorwegen is een grote afnemer vanwege de diverse voordelen die aan de aanschaf kleven. Wie in dat land elektrisch rijdt, hoeft onder meer geen tol te betalen en mag op de busbaan de files voorbij rijden, schrijft de krant.

Noren hebben hierdoor meer geld over voor de milieuvriendelijke auto’s dan Nederlandse particulieren. Ook zijn de prijzen voor tweedehands auto’s daar hoog.

Voor Nederlandse bedrijven is het daarom aantrekkelijk een gesubsidieerde elektrische auto al binnen een jaar naar Noorwegen te verschepen. Naast Noorwegen zijn ook landen als Duitsland en Rusland grote afnemers.

Subsidie

Het kabinet stimuleert elektrisch rijden door elektrische en semi-elektrische auto’s vrij te stellen van fiscale bijtelling. Ook blijven auto’s op stroom vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en BPM, wat in 2013 al neerkwam op bijna 79 miljoen aan gemiste inkomsten.

In 2025 moeten er één miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden. Het doel: voortrekker zijn op het gebied van elektrisch rijden om overal in Nederland de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit te bereiken.

Doelstellingen

Volgens de ANWB is de situatie vanwege de gestelde doelen onwenselijk. ‘Als je als Nederland koploper wilt zijn in elektrisch rijden om luchtvervuiling en klimaatverandering tegen te gaan, moeten die auto’s na aanschaf wel in ons land blijven,’ zegt Marco van Eenennaam, expert elektrisch rijden. Volgens hem zou de overheid dit kunnen bevorderen door subsidie terug te vragen als iemand binnen enkele jaren zijn auto exporteert.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt dat de staatssecretaris voor de zomer een nieuw belastingplan voor auto’s naar de Tweede Kamer zal sturen waarin ook aandacht zal zijn voor export.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.