economie

Ook het CDA vindt oudere werknemer te duur

Door Fleuriëtte van de Velde - 07 april 2015

Bij het CDA gaan ze deze week waarschijnlijk veel boze mailtjes ontvangen. Het Wetenschappelijk Instituut van de partij heeft namelijk vandaag een rapport gepubliceerd waarin het voorstellen doet om de positie van oudere werkenden op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Daar zal niemand tegen zijn. Maar de manier waarop het CDA hen wil helpen, roept steevast hele boze reacties op van (oudere) werknemers.  De denktank pleit namelijk voor demotie: een werknemer doet een stap terug in taken én in salaris.

‘Riante’ arbeidsvoorwaarden

De volgens de auteurs ‘riante’ arbeidsvoorwaarden van oudere werknemers moeten ‘in de pas gaan lopen met die van andere werknemers, zodat werkgevers niet langer om financiële redenen oudere werknemers hoeven te weren’, zo staat te lezen op pagina 85.

De CDA-wetenschappers zeggen hiermee indirect dat oudere werknemers te duur zijn. Dus niet gewoon duur, maar te duur in vergelijking met hun prestaties en de beloning van anderen. Dat is een harde boodschap en daarmee jagen ze veel ouderen op de kast. Maar het is de realiteit van de werkvloer.

Het CDA is niet de enige die er zo over denkt. Hans de Boer, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW/MKB, zei eind vorig jaar dat demotie, een teruggang in functie én salaris, bespreekbaar moet worden in bedrijven. In hun recente pleidooi voor modernisering van de cao’s noemden AWVN en VNO-NCW afschaffing van ouderenregelingen expliciet.

‘Aanval’

Ook minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) schreef onlangs – in de aanloop naar nieuwe cao-onderhandelingen voor rijksambtenaren – aan de vakbonden dat hij af wil van ouderenregelingen en dat demotie mogelijk moet worden.

‘De voorzieningen voor oudere medewerkers zijn vanwege het lange doorwerken in toenemende mate een last,’ schrijft hij. De AC Rijksvakbonden, een combinatie van vakbonden voor ambtenaren, sprak van ‘een aanval op de oudere werknemer’.

Maar is dat wel zo? Want ouderen – als ze eenmaal werkloos raken – komen moeilijk weer aan de bak: van de werkloze 45-plussers (vanaf die leeftijd ben je op de arbeidsmarkt al ‘oud’) is 60 procent langdurig, langer dan een jaar, werkloos. Dat is zorgwekkend.

Door ouderen minder duur te maken, komen ze sneller aan het werk, zo is de verwachting van de CDA-ers, en van de andere partijen. Dat is geen aanval, maar een uitgestoken hand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.