economie

‘Politiek zwak’ en ‘onbetrouwbaar’: Tsipras haalt uit naar Europa

Door Anne Vader - 28 april 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras kiest voor de aanval. In een televisie-interview haalt hij hard uit naar de Europese onderhandelaars.

Tsipras voelt zich oneerlijk behandeld door Europese Centrale Bank (ECB) en de eurogroep en spreekt indirect over afpersing. ‘Ik kan accepteren dat ik bedrogen word’, aldus Tsipras maandagavond in een televisie-interview. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Europese Centrale Bank kregen ervan langs.

Zwak

Zondag belde Tsipras nog met Merkel om te smeken om meer Europees geld, meldt het Duitse dagblad Bild. Een dag later noemt hij haar voor de Griekse televisie ‘politiek zwak’, volgens de krant. ‘Daarom kan ze niet toegeven dat het Griekenlandbeleid de afgelopen jaren niet gefunctioneerd heeft.’

Hij verwijt Merkel en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, onverzettelijk te zijn als het gaat om de bezuinigingsmaatregelen voor Griekenland. Ook Mario Draghi, president van de ECB, moet het ontgelden. Tsipras noemt de ECB onbetrouwbaar. ‘Onze fout was dat we de ECB op een mondelinge toezegging vertrouwd hebben en die niet schriftelijk hebben vastgelegd.’

Hervormingen

De eurolanden onderhandelen al weken met Griekenland over het tekort aan financiën en dreigende faillissement. Mocht Tsipras geen geld meer krijgen van de crediteuren, dan kan Griekenland eind mei niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Griekenland werd vrijdag door onder meer voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem gesommeerd om nu echt aan de slag te gaan en zijn beloftes waar te maken. Geen hervormingen, geen geld, was de boodschap van de eurolanden. Wil Athene het beloofde steunpakket van 7,2 miljard euro, dan moet het land snel met concrete en werkbare hervormingen komen.

Referendum

De onderhandelingen over het geldgebrek van Griekenland bevinden zich in een ‘zeer kritische fase’, volgens Tsipras. ‘We hebben niets te bluffen.’ Als de landen er niet uitkomen wil de premier een referendum, waarin het volk zich uitspreekt hoe het verder moet met Griekenland.

Europa heeft weinig vertrouwen in de radicaal-linkse Syriza-regering. Een Europese functionaris zei vorige week tegen The Wall Street Journal dat er de afgelopen maanden ‘niets, maar dan ook letterlijk niets’ is bereikt met de nieuwe Griekse regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.