economie

Te koop: een halfvrijstaand huis in Glimmen

Door Els Haartsen - 09 april 2015

Elke week bespreekt Elsevier een koophuis. Dit keer het halfvrijstaande huis van Vroon Rameckers in Groningen, dat geïnspireerd is op een huis in Hollywood uit 1922.

Soppen, zemen, trekken en op naar het volgende raam. Nog 124 te gaan. Wie dit huis koopt, heeft heel wat ­ramen schoon te houden. Maar het is in dit huis uit de jaren twintig fantastisch licht en het heeft een open uitstraling. Eigenaar Vroon Rameckers kocht het in 1992 voor omgerekend 89.000 euro.

Het was klein, slecht onderhouden en ouderwets ingericht. Rameckers renoveerde het huis en breidde het uit. Haar inspiratie was een huis in Hollywood uit 1922 dat was ontworpen door de Oostenrijkse architect Rudolph Schindler.

Tuinkamer

Kenmerkend zijn de glazen muren, met houten kozijnen onderverdeeld in horizontale stroken die onderaan smal zijn en ­bovenaan breder.

De aangebouwde tuinkamer, werkkamer en dakkapellen op de eerste verdieping zijn in dezelfde opvallende stijl gemaakt. Die stijl komt binnen ook terug in de glazen deuren. Er lijkt goed te zijn nagedacht over dit sfeervolle huis.

Het uitzicht vanuit de woon­kamer is mooi: aan de rustige weg staan indrukwekkende beuken, daarachter ligt een glooiend weiland met pony’s erin. Ook achter het huis is het uitzicht fraai door de diepe tuin op het zuiden.

Bos

Basisschool, supermarkt en dokter zijn in het dorp te vinden en de stad Groningen is 10 kilometer verderop. Voor fietsers en wandelaars is de omgeving prachtig: ten zuiden van het dorp begint een cultuurlandschap van esdorpen, aan de oostkant is bos.

Met 130 vierkante meter is het huis niet enorm, maar door zijn drie slaapkamers en het groen rondom is dit opvallende huis prima geschikt voor een gezin. De vraagprijs is flink gezakt: oorspronkelijk werd 450.000 euro gevraagd, nu 325.000 euro.

Elsevier nummer 16, 19 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.