economie

Te koop: een Valkenburgse villa als een ontdekkingsreis

Door Emile Hollman - 24 april 2015

In 1978 woonde Roeland Muurmans aan de overkant van Bella Vista. Hij zag er mooie Amsterdamse meisjes in protserige auto’s rondhangen en kocht het om te voorkomen dat het ‘een huis van plezier’ zou worden.

Niemand kan beweren dat Roeland Muurmans (67) niet van zijn straat nabij het centrum van Valkenburg houdt. Hij werd op de Broekhem geboren, woonde op de nummers 36, 31, 48 en 22 en heeft er nu een appartement op het oog. Maar dan moet hij eerst Bella Vista zien te verkopen, één van de vier villa’s in dezelfde straat.

Als scholier van vijf jaar mocht hij van de toenmalige bewoonster in de tuin een den planten. De majestueuze boom is nu zo’n 20 meter hoog.

Ranke toren

In 1978 woonde Muurmans aan de overkant. Bella Vista werd indertijd voor 1,5 miljoen gulden verbouwd tot hotel maar ging vlot failliet. Hij zag er mooie Amsterdamse meisjes in protserige auto’s rondhangen en kocht het om te voorkomen dat het ‘een huis van plezier’ zou worden.

We gaan even naar de overkant en dan zien we wel, was de gedachte. De monumentale villa uit 1910, gebouwd van mergel en baksteen, valt vooral op door zijn ran­ke toren met spits dak.

Zowel binnen als in de gevel zijn veel bogen en ornamenten intact gebleven. Een rondgang door het enorme huis is zodoende een ontdekkingsreis.

Hellende tuin

De ruime woonkamer  met erkers, hoge plafonds, haarden en beschilderde houten schouwen met spiegels geeft een gevoel van grandeur. De keuken – met iets verouderde apparatuur – grenst aan de  grote, licht hellende tuin met zwembad.

Muurmans en zijn vrouw wonen op de begane grond, de kamers op de verdiepingen worden verhuurd als appartementen. Dat brengt 17.000 euro per jaar op. De enorme inhoud van de villa biedt volop mogelijkheden: hotel, kantoor, verhuur. ‘Maar je kunt er ook gewoon heerlijk wonen,’ zegt Muurmans.

Elsevier nummer 18, 2 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.