economie

Te koop: hoekhuis in een kasteel in Lochem

Door Jilke Tanis - 21 april 2015

Elke week bespreekt Elsevier een koophuis. Dit keer het bijzondere huis van Jaap Jan Vos, die vijf woningen creëerde in zijn kasteel in Lochem.

Het gebeurde afgelopen jaar geregeld dat mensen spontaan bij Jaap Jan Vos aanklopten voor een bezoek aan zijn kasteel uit 1520 in Lochem. Toen Vos het in 2005 kocht voor 3,6 miljoen euro, was het dringend aan renovatie toe.

Na het eerste project, het snoeien van de coniferen, waren er de verraste reacties van de buren: die hadden zich niet eerder gerealiseerd dat er zo’n mooi kasteel in hun buurt stond. Jammer genoeg laat het vervallen, voor­malige opleidingscentrum van de politie achter het kasteel zich niet gemakkelijk slopen.

Uitzicht

Voor nieuwe eigenaren is het wachten tot dat na de zomer plaatsmaakt voor vijftien villa’s. Terwijl Vos het kasteel jarenlang alleen bewoonde, creëerde hij er vijf woningen in. Eén daarvan staat te koop, in het deel van het kasteel met het mooiste uitzicht: van hieruit kijk je op de sprookjesachtige tuin die Vos liet aanleggen met nieuwe waterpartijen en tal van paadjes.

De eerste blikvanger bij binnenkomst is de ruime en modern ingerichte keuken, vanwaaruit je zo doorloopt in een serre en een imposante woonkamer van meer dan 60 vierkante meter.

Natuur

Op de eerste verdieping van het hoekhuis zijn drie ruime slaapkamers te vinden, die alledrie uitkijken op de fraaie natuur rondom het kasteel. Er zijn twee badkamers, waarvan de grootste slaapkamer er een voor zichzelf heeft, en opvallend genoeg ook een bad in de kamer zelf heeft. Aan de kamer zit ook een groot balkon, dat uitkijkt op de tuin.

In het souterrain zitten ook een slaap- en badkamer. Het gebouw heeft daarnaast een sauna, die echter – net als de parkeergarage en de entree – wordt gedeeld met de rest van de bewoners.

Elsevier nummer 17, 25 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.