economie

Te koop in Ulft: een stad in een dorp

Door Ellen Weber - 02 april 2015

In het dorpje Ulft, in de Achterhoek, ligt het voormalige indus­trieterrein van DRU. De ijzer­gieterij aan de Oude IJssel stond bekend om haar oranje braadpannen, maar maakte ook badkuipen. In 2003 sloot de fabriek: de gebouwen en de technologie voldeden niet meer aan de moderne tijd.

In het dorpje Ulft, in de Achterhoek, ligt het voormalige indus­trieterrein van DRU. De ijzer­gieterij aan de Oude IJssel stond bekend om haar oranje braadpannen, maar maakte ook badkuipen. In 2003 sloot de fabriek: de gebouwen en de technologie voldeden niet meer aan de moderne tijd.

De karakteristieke industrie­gebouwen, inmiddels aangewezen als rijksmonument, zijn opgeknapt en kregen een nieuwe functie. Zo bevat de voormalige badkuipenfabriek nu zestien loft­appartementen. Een ervan, in de branderij uit 1910, is te koop.

De muren, ramen en het dak van de loft zijn gerestaureerd, maar verder wordt de hoge ruimte casco opgeleverd.

Wie het appartement koopt, is naast de aanschafprijs aan het inrichten ervan zeker 100.000 euro kwijt. De verdiepingsvloer is wel al geplaatst. Vanaf de tussenvloer is er een fraai uitzicht op het terrein met een watertoren. Ook is hier ruimte genoeg voor een badkamer en een slaapkamer. Een vaste trap is er nog niet.

De begane grond is 86 vierkante meter groot en biedt een zee aan ruimte voor een keuken, toilet en woonkamer. Opvallend zijn de enorme ramen aan de zuidkant van het appartement, waardoor het er erg licht is. Vóór het gebouw is een terras met uitzicht op een speeltuin. Het terras is omheind met lage struiken, want  schuttingen zijn op het terrein niet toegestaan.

Op een steenworp afstand van de loft ligt de DRU Cultuurfabriek, met een poppodium, filmhuis, theaterzaal, bibliotheek, restaurant en grand café. Parkeren is er gratis. De plek lijkt daarom ideaal voor mensen die in een stedelijke omgeving willen wonen, maar toch ook in een dorp.

 

 

Elsevier nummer 15, 11 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.