economie

Vijf dingen die u moet weten over hoorzitting bankiers

Door Shari Deira - 08 april 2015

De Tweede Kamer sprak dinsdagavond met ABN AMRO-commissaris Rik van Slingelandt over de salarisverhoging van de top van de bank. Kamerleden werden steeds feller aan het einde van het rondetafelgesprek.

Wat moet u weten over het debat? Voor wie het debat dinsdag heeft gemist, zet elsevier.nl de belangrijkste punten op een rij.

1. Samenleving

Van Slingelandt erkende dat de raad van commissarissen de gevoelens van de samenleving over de salarisverhoging voor de top heeft onderschat. Hij begrijpt dat de beloning van bankiers een gevoelig punt is en Van Slingelandt betreurt de emotie en commotie die twee weken geleden ontstond toen bekend werd dat de zes bestuurders van de bank er flink op vooruit zouden gaan.

‘Die hebben wij onderschat,’ zei Van Slingelandt. Volgens de ABN AMRO-topman is het nu tijd om vooruit te kijken. De salarisverhoging is inmiddels van de baan.

2. Beloning

Hoewel Van Slingelandt toegaf dat de raad van commissarissen gevoelens in de samenleving heeft onderschat, vindt hij wel dat een hoge beloning nodig is voor bankbestuurders. ‘Ook ik vind zes of zeven ton grote bedragen, maar we hebben een positie te verdedigen op de arbeidsmarkt en goed werkgeverschap te tonen.’

De salarisverhoging, die ervoor zorgde dat het kabinet de beursgang van de bank uitstelde, vindt Van Slingelandt wel ‘een juiste beslissing’. ‘De weging was gelet op alle commotie misschien niet de goede, maar we zijn geen amorele raad van commissarissen.’
https://twitter.com/ElsevierDenHaag/status/585530747546685440

3. Exodus

Hoge beloningen voor topbankiers zouden nodig zijn, omdat er anders een exodus zou volgen van de top in het bankwezen naar de Londense City of naar de Verenigde Staten. Als de salarissen alleen hier omlaag gaan, waarom zouden bestuurders van banken dan nog in Nederland blijven?

Oud-HR-manager bij ABN AMRO Kilian Wawoe zei dinsdag in de Tweede Kamer dat dat wel zal meevallen. Wawoe, inmiddels docent bij de VU in Amsterdam, zegt dat geld niet bij de top-3 redenen hoort waarom toppers in de financiële sector vertrekken.

De afgelopen jaren zijn er maar twee bestuurders naar Londen of de Verenigde Staten vertrokken. Dat is vergeleken met AEX-bedrijven ‘verschrikkelijk laag’.

4. Moreel kompas

Wawoe zegt dat topbankiers in ons land het gevoel hebben dat ze onderbetaald krijgen. De politiek zou volgens hem de hoge salarissen moeten accepteren of reguleren. Er wordt nu een beroep gedaan op een moreel kompas, maar dat kompas heeft nu eenmaal geen magnetisch veld.

De politiek zou wat Wawoe betreft dat magnetisch veld moeten bieden, of zich er bij neerleggen dat de top van banken zelf beslissen over hun salaris.

5. Felle reactie

Vanuit de Tweede Kamer werd er fel gereageerd op het optreden van Van Slingelandt. Als het aan de SP ligt stappen de commissarissen van ABN meteen op. SP-Kamerlid Arnold Merkies zei bijzonder teleurgesteld te zijn: ‘Als je zoals Van Slingelandt zo weinig moreel kompas toont en alleen maar bezig met de salarissen in de Londense city, dan vind ik dat je de signalen uit de samenleving en van je eigen personeel negeert.’

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vroeg zich af ‘in welk universum’ Van Slingelandt en ING-topman Henk Breuking en AEGON-commissaris Leo van Wijk leven. ‘U praat of u vrije ondernemers bent, maar de realiteit is dat u ambtenaren bent. Als het misgaat zal de overheid u redden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.