economie

Waarom schade van negatieve euribor-rente wel meevalt

Door Remko Nods - 21 april 2015

Het 3-maands euribor-tarief zakte maandag onder de nul procent: min 0,001 procent. Deze negatieve rente kan het betalingsverkeer in theorie frustreren, maar de Europese Centrale Bank (ECB) heeft genoeg instrumenten om dat te voorkomen.

Het 3-maands euribor-tarief zakte gisteren voor het eerst in de korte geschiedenis van de euro onder nul procent: min 0,001 procent.

Het euribor-tarief is de maatstaf voor banken, die elkaar dagelijks geld uitlenen: als de ene bank teveel geld in kas heeft, en de ander net even te weinig. Dankzij deze kortlopende interbancaire kredietverlening loopt het betalingsverkeer soepel.

Spaak

Het gaat dan al gauw om grote bedragen, 750 miljoen is zeker geen uitzondering. Soms gaat dat voor een dag, soms een week en zelden drie maanden. Banken vertrouwen elkaar niet zo goed dat ze elkaar zonder zekerheden voor lange periodes grote bedragen uitlenen.

In theorie kan een negatief euribor-tarief het hele Europese betalingsverkeer spaak laten lopen. Banken verdienen dan geld door niets meer aan collega-banken uit te lenen. Maar gelukkig valt de schade tot nu toe mee. Om verschillende redenen.

Concurrent

Er zijn meerdere euribor-tarieven, variërend van een dag tot een jaar. Het 1-maands euribor-tarief was gisteren 0,032 procent negatief (op jaarbasis). Een bank die gisteren 750 miljoen uitleende aan een concurrent, moest dus op jaarbasis 240.000 euro rente storten op de rekening van zijn concurrent. Dat is ongeveer een derde van het jaarsalaris van ABN AMRO-topman Gerrit Zalm.

Door de negatieve euribor-tarieven zit er een natuurlijke rem op de banken om al te enthousiast geld uit te lenen aan andere banken.

Ook de Europese Centrale Bank kan ingrijpen, als hierdoor het betalingsverkeer vast dreigt te lopen. De ECB hanteert immers ook (op dit moment negatieve) tarieven voor banken die overtollig geld bij de centrale bank willen stallen. Zodra de ECB dit (deposito)tarief weer boven nul procent trekt, zullen de negatieve euribor-tarieven ook weer boven water komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.