economie

Wantrouw de online-prijsvergelijker en blijf altijd zelf nadenken

Door Heidi Klijsen - 09 april 2015

Handig, zo’n vergelijkingssite. U hoeft niet zelf alle aanbieders af voor het beste product. Maar kijk altijd kritisch naar de uitkomst.

Verzekeraar Ditzo kondigde afgelopen maand met veel tamtam aan voorlopig geen zaken meer te doen met vergelijkingssites. De verzekeraar vindt dat hij te veel moet betalen voor de bemiddeling.

Volgens Ditzo is bijna de helft van de consumenten er niet van op de hoogte dat vergelijkingssites daarvoor überhaupt geld vragen. Ditzo baseert dit op onderzoek van Blauw Research, betaald door Ditzo zelf.

Als die uitkomst klopt, is dat wel wat naïef van de respondenten. Vergelijkingssites zijn meestal in handen van commerciële bedrijven – zo is Independer grotendeels eigendom van verzekeraar Achmea – dus is het niet vreemd dat ze verdienen aan hun dienstverlening.

‘Grote jongens’

Ernstiger is het als vergelijkingssites daarover niet transparant zijn en de klant op het verkeerde been zetten met hun vergelijkingen. Daar schuurt het vaak wel, blijkt uit onderzoek eind vorig jaar van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De uitkomsten zijn vaak misleidend.

Zo laat een aantal vergelijkers – waaronder ‘grote jongens’ als Independer en hoyhoy.nl – eerst een top-3 van producten zien van partijen die hen betalen. Dit hoeven niet de producten te zijn die het beste bij u passen. De overige producten zie je pas als je doorklikt naar de complete vergelijking. Een goede tip is dus: sla de commerciële top-3 over en klik direct door.

Volgens de AFM is de dienstverlening van de grote vergelijkingssites in het algemeen wel in het belang van de klant. Zorgelijker zijn de grote kwaliteitsverschillen bij andere sites – vaak niet meer dan advertentiesites. AFM noemt geen namen.

Vergunning

Wel goed om te weten: vraagt een site uw contactgegevens op en verder niets? Dan is het waarschijnlijk een gewone advertentiesite, waaraan u niet veel hebt. Sites die een persoonlijke vergelijking voor u maken, moeten een vergunning hebben van de AFM. Op afm.nl kunt u dit checken. Doe dit zeker als u de vergelijkingssite niet kent.

Zowel op afm.nl als op consuwijzer.nl, de site van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt, staan nog veel meer tips om vergelijkingssites te doorgronden. Een belangrijke: kunt u uw wensen voldoende aangeven of kijkt de vergelijker hooguit naar prijs?

Hoe meer wensen u kunt aangeven, des te groter de kans dat er een product uitrolt dat goed bij u past. De kwaliteit van een product is minstens zo belangrijk als de prijs. Kijk dus ook naar zaken als dekking, hoogte van het eigen risico en dienstverlening.

Staat er ook voldoende duidelijk aangegeven hoe de vergelijking wordt gemaakt en hoeveel aanbieders er worden meegenomen? Hoe meer aanbieders, hoe vollediger de vergelijking. Is de site hier niet open over, doe er dan geen zaken mee.

Vager

Vergelijkingssites hoeven niet te vermelden wat ze krijgen voor hun bemiddeling, maar zijn wel verplicht aan te geven hoe zij hun geld verdienen. Op independer.nl staat per product wat er gemiddeld aan wordt verdiend.

Pricewise.nl en hoyhoy.nl vermelden het ook, maar iets vager: ‘We krijgen van elke energieleverancier dezelfde vergoeding. Van verzekeraars krijgen we een doorlopende of eenmalige provisie,’ staat er op pricewise.nl. Op hoyhoy.nl staat iets vergelijkbaars.

Ook iets om op te letten: soms verwerken vergelijkingssites tijdelijke of eenmalige kortingen in de premie, waardoor een aanbieder opeens flink stijgt in de ranglijst. Na het verlopen van zo’n korting kan de premie hoger uitpakken.

Kijk goed hoe kortingen in elkaar steken: hoelang geldt die lagere prijs? Is de korting doorberekend in de getoonde premie?

Blijf nadenken

Het is ook slim diverse sites te raadplegen. Vaak hebben ze een verschillende manier van vergelijken en nemen ze niet altijd dezelf­de aanbieders mee. Daardoor kunnen de uitkomsten verschillen.

Ook kunnen de prijzen per vergelijkingssite afwijken, bijvoorbeeld doordat ze een andere bemiddelingsvergoeding hebben afgesproken met de aanbieder. Zeker bij producten die lange tijd lopen, kan een paar euro premieverschil fiks oplopen.
Misschien wel de belangrijkste tip: blijf zelf nadenken.

Een vergelijkingssite is een handige manier om snel aanbieders met elkaar te vergelijken. U bepaalt zelf welk product het beste bij u past.

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.