economie

Wie zijn huis voordelig wil opknappen, moet snel zijn

Door Fleuriëtte van de Velde - 16 april 2015

Wie slim is, laat verbouwingen en andere klussen aan zijn huis nog voor 1 juli uitvoeren. Tot die datum geldt namelijk nog het lage btw-tarief

Hebt u plannen voor een nieuwe keuken, serre of wilt u een tuinhek? Wie slim is, laat verbouwingen en andere klussen aan zijn huis nog voor 1 juli uitvoeren. Tot die datum geldt namelijk nog het lage btw-tarief van 6 procent op arbeidskosten voor een verbouwing of renovatie aan een huis. Daarna gaat het tarief omhoog naar 21 procent. Dat kan veel geld schelen.

Op een verbouwing van 10.000 euro bespaart u 1.500 euro. Maar ook bij kleinere werkzaamheden loont het deze voor 1 juli te laten uitvoeren. Bij standaardklussen vormen arbeidskosten doorgaans de helft van de totaalkosten.

Bij het vervangen van een dakkapel, dat exclusief btw zo’n 4.000 euro kost, bespaart u dus 300 euro aan btw: over de arbeidskosten van 2.000 euro betaalt u geen 420, maar 120 euro btw.

Impuls

Het kabinet verlaagde het btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen in 2013 van 21 naar 6 procent om de noodlijdende bouwsector een impuls te geven.

De maatregel werd aanvankelijk voor twee jaar ingevoerd, en in januari met een halfjaar verlengd. Maar na 1 juli is het echt uit met de pret, heeft het ministerie van Financiën laten weten.

Wie nog snel wil verbouwen, moet wel even opletten. Het huis moet ouder dan twee jaar zijn. Ook moeten alle werkzaamheden vóór 1 juli daadwerkelijk zijn afgerond en gefactureerd. Dus stel dat die nieuwe badkamer op 30 juni nog net niet af is, dan betaalt u over de hele opdracht 21 procent btw. Ook als u vooruit hebt betaald.

Het is daarom verstandig duidelijke afspraken te maken met de aannemer. Bijvoorbeeld wie er voor de extra kosten opdraait als hij het werk onverhoopt toch niet voor 1 juli afkrijgt.

Stuken

Agenda’s van aannemers lopen deze weken snel vol. U kunt een aannemer, en andere vaklui zoals timmermannen, vinden op werkspot.nl, een partner van de Vereniging Eigen Huis. Vraag meer offertes op. Veel mensen doen dat niet, maar ook dat kan geld schelen.

Haasten hoeft niet als u uw huis wil laten schilderen, stuken of isoleren. Daarvoor blijft het btw-tarief van 6 procent gelden.

Elsevier nummer 17, 25 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.