economie

Zo kunt u overstappen naar een andere bank

Door Jean Dohmen - 23 april 2015

Wisselen van bank is minder moeilijk dan het lijkt. Maar er zijn wel wat nadelen. Zo kunt u uw rekeningnummer niet meenemen.

De ophef over de – inmiddels teruggedraaide – salarisverhoging voor de top van ABN AMRO bracht boze klanten van de bank ertoe hun rekening op te zeggen. Anders dan het wisselen van energieleverancier of zorgverzekeraar is wisselen van bank niet erg populair. Jaarlijks gaat het om 100.000 klanten.

De redenen zijn divers – variërend van onvrede over het beleid van de bank tot lagere tarieven, hogere rente of betere service bij een concurrent.

Betaalpas

Dankzij de overstapservice van de gezamenlijke banken is het overstappen minder complex dan velen denken. Het grootste bezwaar was en is dat het oude bankrekeningnummer niet kan meeverhuizen. Nogal klantonvriendelijk, maar in 2015 nog steeds de realiteit.

Voor veel potentiële overstappers een ernstige belemmering om de stap te zetten. Zij zien ook op tegen een nieuwe pincode voor de betaalpas, een nieuw systeem van internetbankieren en het omzetten van automatische incasso’s, zo bleek enkele jaren geleden uit onderzoek.

Maar onmogelijk is het zeker niet. Op de website overstapsservice.nl staat hoe veranderen van bank in zijn werk gaat. Deze gratis dienst neemt overstappers een deel van het werk uit handen. Bijschrijvingen zoals het salaris worden dertien maanden
automatisch doorgeleid.

Overstappers

Dat geldt ook voor afschrijvingen op ­basis van automatische incasso’s. Incassanten – dat zijn bijvoorbeeld bedrijven die geld van uw rekening afschrijven – krijgen automatisch het verzoek het nieuwe nummer in hun administratie op te nemen.

Overstappers kunnen hun contacten in die periode met overstapkaarten informeren over hun nieuwe bankrekeningnummer. Ook bij periodieke overboekingen moeten overstappers zelf actie ondernemen, waarschuwt de Consumentenbond.

Het is verstandig om oude rekeningoverzichten vanuit internetbankieren te downloaden. Als de oude rekening wordt opgezegd, is het systeem niet meer toegankelijk. De overstapservice zelf kunnen klanten aanvragen bij hun nieuwe bank, maar dat is niet verplicht

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.