economie

Zzp’ers zijn makkelijk slachtoffer voor opdringerige marketeers

Door Heidi Klijsen - 09 april 2015

Zelfstandigen zonder personeel staan verplicht in het Handelsregister met hun privéadres. Veel sites maken daarvan misbruik.

Oozo.nl, bedrijvenstek.nl, 2miljoen.nl –  veel mensen hebben waarschijnlijk nooit van deze advertentiesites gehoord. Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) kan het zomaar gebeuren dat je er ongevraagd op staat, inclusief privéadres en soms een foto van je huis uit Google Maps.

Deze sites halen informatie uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bedrijven moeten zich hierin inschrijven. Zo kan iedereen die met een ondernemer zaken wil doen, checken of die persoon ook is wie hij zegt te zijn en bijvoorbeeld ook tekeningsbevoegd is.

Bestookt

De meeste zzp’ers houden kantoor aan huis, waardoor hun privéadres ook hun bedrijfsadres is. Adresbestanden van ondernemers kunnen vrijelijk worden gebruikt door marketeers. Hierdoor worden ondernemers bestookt met verkooptelefoontjes, mailings en post en staan hun gegevens op allerlei advertentiesites en Google Maps.

Er zijn manieren om dit te beperken. Op www.postfilter.nl kunt u aangeven van welke sectoren u als zzp’er geen reclamepost wilt. En het bel-me-nietregister (www.bel-me-niet.nl) vermindert het aantal commerciële telefoontjes.

Ondernemers kunnen ook de non-mailing-indicator van de Kamer van Koophandel aanvragen. Zodra deze is ingeschakeld, worden de adresgegevens niet langer opgenomen in direct-marketing­bestanden.

‘Geheim’

In uitzonderingsgevallen, als openbaarheid een bedreigende situatie oplevert, kan een ondernemer zijn privéadres laten afschermen in het Handelsregister. Dit moet hij goed motiveren. Het privéadres moet ook bij de gemeente als ‘geheim’ staan geregistreerd en het telefoonnummer moet een geheim nummer zijn.

Maar dan nog is het vestigingsadres wel openbaar en dat is vaak gewoon het privéadres. Afscherming van het privéadres heeft alleen zin als u uw bedrijf op een ander adres inschrijft.

Wie echt niet op advertentiesites vermeld wil staan, kan nog proberen de sitebeheerders ertoe te bewegen de gegevens er af te halen. Zzp’ers die zichzelf eens hebben gegoogled, weten dat dit een flinke klus is.

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.