economie

Bankroet dreigt voor Grieken: geven eurolanden meer tijd?

Door Shari Deira - 21 mei 2015

Griekenland benadrukte deze week nog maar eens dat als er niets verandert, het land op 5 juni niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Het lijkt er nu op dat de eurolanden het Zuid-Europese land meer tijd geven.

De Duitse krant Süddeutsche Zeitung schrijft donderdag op basis van bronnen dat eurolanden het reddingsplan voor Griekenland willen verlengen tot in het najaar.

Bezuinigen

Eurolanden zijn volgens de bronnen bereid om Griekenland nog eens 4 miljard euro aan noodsteun te verlenen. Intussen zou de eurogroep met Griekenland onderhandelen over een derde noodpakket.

Griekenland moet in ruil voor een nieuw noodpakket een groot aantal hervormingsplannen doorvoeren. Zo moet het land het btw-stelsel aanpakken en 5 miljard euro bezuinigen. Met de hervorming van het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt krijgen de Grieken langer de tijd.

Dit plan zou volgens de eurogroep de beste manier zijn om Griekenland te behoeden voor een faillissement. Ook zou het plan voorkomen dat Griekenland uit de eurozone stapt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel praat donderdag voorafgaand aan de EU-top in Riga hierover met Tsipras.

Het is de bedoeling dat Griekenland voor de G7-top op 7 juni akkoord gaat met de plannen, zodat de financiële situatie van het land de bijeenkomst van vooraanstaande industriële staten niet domineert.

Afbetalen

Een woordvoerder van Syriza, de partij van premier Tsipras, zei woensdag dat het onmogelijk is voor Griekenland om 300 miljoen euro over te maken aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als er geen akkoord wordt bereikt met de geldschieters.

Die afbetaling is nog maar het begin van de dure junimaand, waarschuwt de partij, want Athene moet in totaal 1,5 miljard euro afdragen aan het IMF en gepensioneerden en ambtenaren verwachten ook betalingen.

Merkel en de Franse president François Hollande drongen er dinsdag in Berlijn samen op aan dat er snel een akkoord moet komen. De regeringsleiders gaven Griekenland tot eind deze maand om met goede voorstellen over de brug te komen.

Volgens Hollande is het ‘in het belang van iedereen dat Griekenland in de eurozone blijft, en dus is het voor iedereen van belang dat er een blijvend akkoord komt’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.