economie

Belasting innen blijft lastig voor de Grieken

Door Servaas van der Laan - 11 mei 2015

Als Griekenland er bovenop wil komen, zal het een manier moeten vinden om op een effectieve manier belasting te innen. Maar dit blijft een lastig verhaal voor de fiscus in Athene.

‘Technisch is het probleem opgelost,’ zegt de Griekse minister voor corruptiebestrijding Panagiotis Nikoloudis tegen het Financieele Dagblad (FD). Maar de praktijk is dat de Grieken nog altijd moeite hebben om op een effectieve manier belastinggeld te innen.

Corruptie

De oorzaak ligt volgens Nikoloudis in het controlesysteem dat nog altijd inefficiënt is. Ambtenaren zijn onvoldoende opgeleid, te veel geworteld in oude machtsstructuren en bovendien zijn er te weinig inspecteurs.

‘Voor mij is dit een zeer frustrerende aangelegenheid,’ zegt de minister tegen het FD. Maar hij belooft dat het probleem ‘in een aantal maanden’ is opgelost.

Nationale sport

Dat zijn optimistische woorden van de voormalige officier van justitie die in eigen land bekend staat als ‘crimefighter’. Want Nikoloudis geeft zelf toe dat belastingontduiking in Griekenland ‘een nationale sport’ is.

‘Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat na de val van de dictatuur in 1974 belastingontduiking tot sport was verheven. Het werd gezien als een zogenaamde roze zonde. Je betaalde zoveel als je opgaf, er was vrijwel geen controle’.

Miljarden euro’s

De gebrekkige belastinginning is één van de redenen waardoor het land in de economische malaise verzeild is geraakt. Athene loopt jaarlijks vele miljarden aan belastinginkomsten mis. Eén van de hoofdeisen van het IMF, de ECB en de EU aan Griekenland is dan ook al jaren dat het land de belastingontduiking stevig aanpakt.

De hoop is daarbij gevestigd op Nikoloudis. ‘Het gaat mij er niet om om mensen achter slot en grendel te krijgen, al deins ik daar niet voor terug. Het gaat mij er in de eerste plaats om structuren in de samenleving zodanig te veranderen dat niemand meer kan feesten op kosten van de staat’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.