economie

‘Belastingdienst gaat flink snijden in personeelsbestand’

Door Tom Reijner - 19 mei 2015

De Belastingdienst gaat over tot een grondige reorganisatie. Bij de fiscus, waar zo’n 28.000 mensen werken, verdwijnen vier- tot vijfduizend banen.

Voor de ambtenaren die hun baan verliezen, wordt binnen de overheid ander werk gezocht, melden bronnen dinsdag aan de NOS. ‘Er wordt niemand gedwongen ontslagen,’ zegt de woordvoerder van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD). Over welke periode de banen verdwijnen, is nog niet bekend.

Computersystemen

Waarom schrapt de Belastingdienst deze banen? Volgens de dienst heeft dat te maken met het simpele feit dat er veel minder mensen nodig zijn. Nieuwe computersystemen nemen het rekenwerk en controles over.

De nieuwe maatregel zou niet alleen een besparing van honderden miljoenen euro’s moeten opleveren, maar ook moeten leiden tot een preciezere belastingaanslag en minder belastingontduiking. Een systeem met een goede data-analyse kan veel sneller onbedoelde fouten en bewuste fraude opsporen. Volgens een extern onderzoeksbureau kan dat de fiscus over vijf jaar tussen de 750 miljoen en 2 miljard euro extra aan inkomsten opleveren.

De controles worden slimmer: de computer maakt een selectie op basis van vierhonderd risicoprofielen en haalt zo de gevallen naar boven waarbij de kans op fouten of fraude het grootst is.

Paniek

Ook in de top wordt flink gesneden. Van de directie, die uit veertien man bestaat, blijven er vijf over. Topman Peter Veld maakt naar verwachting deze week zijn vertrek bekend, meldt RTL Nieuws.

De afgelopen jaren waren er bij de fiscus veel problemen op het gebied van ICT. In juni vorig jaar kostte een nieuwe ICT-blunder de belastingbetaler ruim 200 miljoen euro.

Er gaan geregeld dingen fout bij de fiscus. Zo werden in het verleden aangiftes kwijtgeraakt of nieuwe maatregelen voor het toeslagensysteem in één keer uitgerold waardoor grote interne paniek ontstond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.